Ο σπουδαίος Μίλτος Τεντόγλου έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024! Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι και έκανε το μυθικό double μετά το χρυσό που πήρε και στο Τόκιο το 2021.
Ουδείς άλλος στην ιστορία του μήκους, πέραν του θρυλικού Καρλ Λιούις που κατέκτησε τέσσερα σερί χρυσά στο αγώνισμα, δεν έχει ανάλογο επίτευγμα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896. Μετά τον Λιούις ο Μίλτος είναι ο μοναδικός που έχει δύο χρυσά Ολυμπιακό μετάλλια στο μήκος και μάλιστα συνεχόμενα.
Χάρισε παράλληλα στην Ελλάδα το έβδομο μετάλλιο στο Παρίσι!
Η εξέλιξη του τελικού
Ο μεγάλος τελικός άρχισε με ένα μεγάλο άλμα του Ιταλού Φουρλάνι στα 8,34μ. επίδοση που έδειξε εξαρχής στον Έλληνα πρωταθλητή ότι ο αγώνας δεν θα ήταν εύκολος. Παράλληλα, όμως του έδωσε έξτρα κίνητρο για μεγάλα άλματα. Στην πρώτη του προσπάθεια προσγειώθηκε στα 8,27μ. δείχνοντας μεμιάς τις διαθέσεις του…
Ο Φουρλάνι έκανε δεύτερο εξαιρετικό άλμα στα 8,25μ. αλλά ο Τεντόγλου έστειλε μήνυμα… χρυσού κάνοντας απίθανη πτήση στα 8,48μ. στην δεύτερη προσπάθειά του! Ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ μπήκε στη μάχη των μεταλλίων με άλμα στα 8,36μ.
Στην τρίτη προσπάθεια ο Τεντόγλου έκανε το… χειρότερό του άλμα στα 8,24μ., επίδοση που μέχρι τότε δεν είχαν περάσει οι εννέα απ’ τους δώδεκα του τελικού! Αναζητώντας τη μεγάλη επίδοση ο Τεντόγλου έφτασε στα 8,36μ. στην τέταρτη επίδοση ενδεικτικό της τροματικής σταθερότητας που είχε στον αγώνα του
Η πέμπτη προσπάθεια του Τεντόγλου ήταν στα 8,31μ.
Η κατάταξη μετά το τέταρτο άλμα
1.Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8.48μ
2.Γουέιν Πίνοκ (Τζαμάικα) 8.36μ.
3.Ματία Φουρλάνι (Ιταλία) 8.34μ.
4.Σιμόν Εχάμερ (Ελβετία) 8.20μ.
5.Τζέικομπ Φίντσαμ (Μ. Βρετανία) 8.14μ.
6.Μινγκουάν Τσανγκ (Κίνα) 8.07μ.
7.Σιμόν Μπατζ (Γερμανία) 8.07μ.
8.Τζιανάν Γουάνγκ (Κίνα) 7.96μ.