Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Οι επιστήμονες έχουν ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα

351

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος σήμερα, και μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητα έχουν ένα σημαντικό μήνυμα να απευθύνουν πρωτίστως στη χώρα μας, όπου τα ποσοστά των καπνιστών παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα – άνω του 30% επί του πληθυσμού, νούμερο διπλάσιο ή και τριπλάσιο συγκριτικά με κάποιες άλλες δυτικές χώρες.

«Εάν δεν μπορείτε να το κόψετε, τουλάχιστον αντικαταστήστε το με άλλα προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης τα οποία είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερό για την υγεία σε σχέση με το τσιγάρο», είναι εν ολίγοις το μήνυμα των επιστημόνων, τόσο προς τους Έλληνες καπνιστές, όσο και προς την Πολιτεία, προκειμένου να εναρμονίσει τις ρυθμίσεις και τους κανόνες της με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση, ώστε να επιτευχθεί επιτέλους βελτίωση της δημόσιας υγείας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τους Δημήτριο Κουρέτα, Κωνσταντίνο Πουλά, Αναστασία Μπαρμπούνη και Ιγνάτιο Οικονομίδη, υπέγραψαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου, Διακήρυξη με τίτλο «Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας και η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική λύση στον έλεγχο του καπνίσματος».

Η Λίνα Νικολοπούλου, διοργανώτρια του 2nd Scientific Summit, εξηγεί στο zougla.gr ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως το συνέδριο είναι η επιστημονική τεκμηρίωση του παραπάνω πορίσματος, αλλά και η σωστή ενημέρωση του κόσμου για αυτό.

Δείτε τις δηλώσεις της στον φακό του zougla.gr:

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Επιστημονικός Σύμβουλος- Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Διευθυντής στο κέντρο Βιο-υγείας δηλώνει ότι οι ερευνητές συμφώνησαν: «Πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στον κόσμο. Συζητήσαμε πολλούς εναλλακτικούς τρόπους για τη μείωση του κινδύνου από το κάπνισμα, δηλαδή για τα προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό ή το θερμαινόμενο τσιγάρο, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σοβαρή και εφικτή επιλογή για τους καπνιστές που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα αλλιώς».

Ο ΔρΚωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής και καρδιολόγος στο Ωνάσειο, έχει εκπονήσει διεθνώς δεκάδες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία, και συμμετάσχει σε παγκόσμια συνέδρια για το ζήτημα. Ομιλητής και στο συγκεκριμένο συνέδριο, ο επιστήμονας δίνει το στίγμα στον φακό του zougla.gr, επαναλαμβάνοντας πως «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει από τα πιο περιοριστικά νομοθετήματα για τα προϊόντα μείωσης της βλάβης, κι αυτό είναι τραγικό λόγω του γεγονότος ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον επιπολασμό του καπνίσματος». «Η ελληνική κοινωνία», συνεχίζει, «δεν έχει περιθώρια για περισσότερη παραπληροφόρηση, που οδηγεί στην εξάλειψη κάθε κινήτρου από τους καπνιστές να διακόψουν τη συνήθειά τους με αυτά τα προϊόντα»…

Αναλυτικά, το κείμενο της Διακήρυξης

«Παρότι οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως είναι ακόμη καπνιστές και 7 εκατ. ετησίως βρίσκουν πρόωρο θάνατο από σχετιζόμενες με το κάπνισμα νόσους. Στη σύγχρονη εποχή, της ολοένα ταχύτερης τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας, η διακοπή καπνίσματος παραμένει μία από τις ιατρικές παρεμβάσεις με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και με τη μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα. Είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες της υγείας και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να ευαισθητοποιούν συνεχώς τους καπνιστές και το σύνολο του πληθυσμού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος· καθώς επίσης, να παρέχουν πολλαπλά και αποτελεσματικά εργαλεία στους καπνιστές για να έχουν τα εφόδια να διακόψουν το κάπνισμα το συντομότερο δυνατό.

Τα τελευταία χρόνια, η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα συνιστά μία από τις πιο επίκαιρες συζητήσεις με έντονη αντιπαράθεση στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Ένας προβληματισμός που τίθεται είναι η ενεργός συμμετοχή της καπνοβιομηχανίας στην προώθηση αυτών των προϊόντων, καθώς και ανησυχίες σχετικά με τη συνεχόμενη χρήση και εξάρτηση από τη νικοτίνη, και τη δυνητική υιοθέτηση της χρήσης των εναλλακτικών προϊόντων καπνού από νέους και μη καπνιστές.

Η προσέγγιση της μείωσης της βλάβης έχει υιοθετηθεί σε πολλές περιπτώσεις στην ιατρική, στη δημόσια υγεία αλλά και στην καθημερινή ζωή. Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων μείωσης της βλάβης, όπως ο σουηδικός καπνός snus (υγρός καπνός για εισπνοή/μάσηση) και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη διακοπή του καπνίσματος διαρκώς αυξάνονται. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται συνεχώς καινοτόμα προϊόντα καπνού χωρίς καύση, τα οποία μπορεί να είναι ελκυστικά σε περισσότερους καπνιστές και να τους βοηθήσουν να αντικαταστήσουν με αυτά το τσιγάρο, ενώ τα δεδομένα που υποστηρίζουν τον δυνητικά μειωμένο κίνδυνο των προϊόντων αυτών αυξάνονται.

Ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα υιοθετήσει μια προσέγγιση σταθμισμένου κινδύνου, αφενός παρέχοντας στον πληθυσμό ισορροπημένη πληροφόρηση και εκπαίδευση και αφετέρου μια διαφοροποίηση και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα προϊόντα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα έναντι του τσιγάρου, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση του καπνίσματος αποτελεί τη χειρότερη δυνατή επιλογή για έναν καπνιστή. Η μείωση της  βλάβης από το κάπνισμα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε όλα τα υπόλοιπα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, ως επιπρόσθετο εργαλείο για τη μείωση της συχνότητας του καπνίσματος στον πληθυσμό».

Ηλεκτρονικό τσιγάρο και θερμαινόμενο

Η Αναστασία Μπαρμπούνη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μιλάει στο zougla.gr για τα πορίσματα μιας μεγάλης έρευνας που εκπόνησε σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Αττική. «Όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να το επιτύχουν, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους», επισημαίνει.

Η Ελένη Διαμαντοπούλου, Ερευνήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αναλύει τα πορίσματα της σχετικής έρευνας. Με επαλήθευση τη μέτρηση του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα, αποδείχτηκε ότι το 70% των ατμιστών κατάφεραν, στην περιοχή της Αττικής, να διακόψουν οριστικά το κάπνισμα.

Ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, συμμετείχε στο συνέδριο και μίλησε στο zougla.gr για τις εξελίξεις σχετικά με το θερμαινόμενο τσιγάρο Iqos και τα επιστημονικά πορίσματα αναφορικά με τις, ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, επιπτώσεις του εναλλακτικού αυτού του καπνίσματος προϊόντος στην ανθρώπινη υγεία. 

:

<