spot_img
18.4 C
Rafina
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Παγώνη: Η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι – rpn

 

 

Την βασική αντίθεση στα απογευματινά χειρουργεία «γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό», επανέλαβε η  η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤnews και για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που ανέρχονται συνολικά σε 14 από την αρχή της χρονιάς.

Τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ενόψει καρναβαλικών συγκεντρώσεων, είπε η Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι.
«Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν σε επαφή και πρέπει να εμβολιαστούν.

Επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο που «αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα», σύμφωνα με την κυρία Παγώνη. «Για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς», τόνισε ωστόσο.

«Ο κόσμος να βγει να διασκεδάσει, δεν μπορεί να κλειστούν στα σπίτια για τρία κρούσματα. Ιχνηλάτηση και προσοχή χρειάζεται», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα είναι:

  • έντονη κεφαλαλγία,
  • πυρετός
  • δυσκαμψία αυχένα

Απογευματινά χειρουργεία: Είμαστε αντίθετοι – Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις προσωπικού

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν μπορούν να γίνουν γιατί χρειάζεται πάρα πολύ προσωπικό, με ομάδα, αναισθησιολόγου, νοσηλευτών καιι φυσικά και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπενθυμίζοντας ότι πάγιο αίτημα είναι οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, να γίνουν γρήγορα οι κρίσεις, να υπάρχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση των νέων γιατρών για να μην φεύγουν στο εξωτερικό «ώστε να είναι η επόμενη γενιά μας».

Τα χειρουργεία θα γίνονται από γιατρούς με εναλλαγή βαρδιών (rotation), δηλαδή, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας σε ερώτησή μας, αν κάποιος έχει βάρδια το πρωί, δεν θα μπορεί να είναι και το απόγευμα. Ο απογευματινός, στη συνέχεια, θα κάνει την άλλη μέρα το πρωί και δεν θα συμμετέχει στα απογευματινά και ου το κάθε εξής. Γιατί αλλιώς το ωράριο για έναν γιατρό θα είναι εξαντλητικό.

«Εμάς τη θέση μας για τα απογευματινά χειρουργία, εδώ και 1,5 μήνα ο υπουργός την ξέρει, τα έχουμε συζητήσει, είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι, το γνωρίζει, είπαμε γιατί είμαστε αντίθετοι, ο υπουργός είπε τις δικές του απόψεις», πρόσθεσε.

Στην Αθήνα από ό,τι είπαν, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν τα απογευματινά. Αυτό που ξέρω είναι ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική για κάθε τμήμα. Αποφασίζουν οι γιατροί του τμήματος. Αν οι γιατροί πουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, προφανώς δεν θα τα κάνουν, είπε τέλος η Ματίνα Παγώνη.

Πηγή: ΕΡΤnews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Αυτή την εβδομάδα

Έριχναν βιομηχανικά απόβλητα σε αγωγό που καταλήγει στον Κηφισό- Συνελήφθη ο οδηγός βυτιοφόρου

Στη σύλληψη ενός οδηγού βυτιοφόρου και του υπευθύνου πρατηρίου...

Η Γλυκερία live στην Παλλήνη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

Η Γλυκερία live στην Παλλήνη – Μεγάλη συναυλία, το...

Κηφισιά: Συνελήφθησαν έξι ανήλικοι και ένας 19χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Στη σύλληψη έξι ανηλίκων και ενός 19χρονου προχώρησαν αστυνομικοί...

Κυριακάτικο BBQ Buffet δίπλα στη θάλασσα στο Marathon Village

Η Κυριακή αποκτά περισσότερη γεύση στο Marathon Village, το...

Δωρεάν άθληση για οικονομικά ευάλωτους κατοίκους του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και της έμπρακτης...

ΝΕΑ

Η Γλυκερία live στην Παλλήνη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου

Η Γλυκερία live στην Παλλήνη – Μεγάλη συναυλία, το...

Κηφισιά: Συνελήφθησαν έξι ανήλικοι και ένας 19χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Στη σύλληψη έξι ανηλίκων και ενός 19χρονου προχώρησαν αστυνομικοί...

Κυριακάτικο BBQ Buffet δίπλα στη θάλασσα στο Marathon Village

Η Κυριακή αποκτά περισσότερη γεύση στο Marathon Village, το...

Ραφήνα LAF LAB: Δέκα χρόνια δημιουργίας, εμπιστοσύνης και μια χρυσή διάκριση

Υπάρχουν βραβεία που τοποθετούνται σε μια κορνίζα. Υπάρχουν όμως...

Καλλιτεχνούπολη: Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Δημήτρη Δαμάσκου στο ρέμα της Αγίας Παρασκευής

Επιτόπια αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ανατολικής Αττικής Δημήτρη Δαμάσκου στο...

Ραφήνα Πικέρμι: Μικρές πράξεις με ουσιαστικό αντίκρισμα στα παιδιά

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά...

RPN.GR