Η Δημοτική Αρχή χωρίς πολλά πολλά απέρριψε το αίτημα του σχολείου για δημιουργία τμήματος ένταξης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απέρριψε μια δομή που θα συνέβαλε στην καλύτερη υποστήριξη των μαθητικών αναγκών και στην συνολική βελτίωση της παιδαγωγικής διαδικασίας.
Το Τμήμα Ένταξης αποτελεί μια δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί εντός του Γενικού Σχολείου. Στόχος του Τ.Ε. είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με γενικές ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εντός του σχολικού ωραρίου, μέσα από τα εξειδικευμένα, ατομικά ή ομαδικά, εκπαιδευτικά προγράμματα που τους παρέχει. Το Τ.Ε. αποτελεί ξεχωριστό τμήμα μέσα στη σχολική μονάδα και δέχεται μαθητές από όλες τις τάξεις.
Τα τμήματα ένταξης δημιουργούνται εφόσον υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός μαθητών που έχει αξιολογηθεί από φορέα αρμόδιο για τη διάγνωση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών (λ.χ. Κ.Ε.Σ.Υ. (τέως Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο/Ι.Π.Κ.) κα. Έπειτα οι διαδικασίες κινούνται από τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γενικού Σχολείου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Κ.Ε.Σ.Υ. και την οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία των γονέων.
Το τμήμα ένταξης επιτελεί σοβαρό παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο, επικουρικά σε αυτό της τάξης. Η λειτουργία και η αυτονομία του χώρου, με λίγα παιδιά, για κάποιες ώρες το καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, είναι δικαίωμα και ανάγκη του μαθητή με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Από αυτή την πλευρά συμβάλλει και στην βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στις τάξεις.
Στο 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας, μολονότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις (αριθμός μαθητών με σχετική γνωμάτευση), ώστε να ανοίξει η διαδικασία για τη δημιουργία τμήματος, η Δημοτική Αρχή απέρριψε χωρίς πολλή συζήτηση το αίτημα του σχολείου να δημιουργηθεί χώρος για ένα τέτοιο τμήμα. Ο Δήμος που έχει βαριές ευθύνες για την πολύχρονη στέγαση εκατοντάδων παιδιών αποκλειστικά σε κοντέινερ στο 2ο Γυμνάσιο και αλλού έκλεισε το δρόμο για ένα τμήμα ένταξης με το επιχείρημα ότι είναι μεγάλο το κόστος για μια παραπάνω αίθουσα και ότι αφού το πρόβλημα της στέγασης θα λυθεί σε λίγο (έχουν περάσει 15 χρόνια…) δεν υπάρχει λόγος να φτιαχτεί αυτό το τμήμα. Ανάλογη απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος και σε επίσημη ερώτηση που καταθέσαμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση σε προηγούμενο ΔΣ, όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Οι προσχηματικές αυτές απαντήσεις δείχνουν πόσο νοιάζεται ο Δήμος για τις ανάγκες των μαθητών.
Κατ’ αρχήν η μόρφωση των παιδιών δεν είναι κόστος, είναι δικαίωμα! Ο ίδιος ο δήμος σε σχετική εισήγηση του για το Γυμνάσιο Σπάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/7 αναφέρει ότι τα τμήματα ένταξης συμβάλλουν θετικά στην λειτουργία του σχολείου. Αλλά «λεφτά δεν υπάρχουν» παρά το ματωμένο πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων, παρά τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που πήρε σαν πρόσθετη ενίσχυση η επιτροπή της δευτεροβάθμιας επιτροπής.
Οι μαθητές λοιπόν του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας αφήνονται αβοήθητοι χωρίς τα σύγχρονα επιστημονικά παιδαγωγικά εργαλεία, χωρίς την εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη, γιατί αυτό κοστίζει…
Eίναι φανερό ότι ο Δήμος είναι ο καλύτερος μαθητής του νομοσχεδίου περί αυτονομίας και αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, της πολιτικής της ακόμα μεγαλύτερης αποδέσμευσης από την κρατική χρηματοδότηση, της δημιουργίας πολλών υποβαθμισμένων σχολείων και λίγων αναβαθμισμένων. Υπηρετεί τη λογική του σχολείου που δεν θεωρεί ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν τα ίδια μορφωτικά δικαιώματα (διαφοροποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος), του σχολείου που θα χαρατσώνει τους γονείς (αν αντέχει η τσέπη τους), που θα παρέχει τις «απαραίτητες υπηρεσίες» στους χορηγούς.
Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, καθηγητές και μαθητές να μην επιτρέψουμε τη λογική, ότι δεν μπορεί οι μαθητές να έχουν την μόρφωση που τους αξίζει, το ειδικό τμήμα που έχουν ανάγκη. Να απαιτήσουμε και να αγωνιστούμε για σύγχρονο, κτήριο, το προσωπικό και τις δομές που δικαιούνται τα παιδιά μας!
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ