Επιστολές προς τους «τσάρους» της Ελληνικής οικονομίας απέστειλαν την εβδομάδα που πέρασε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, με τις οποίες όχι απλώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κρίσιμα ζητήματα που έχουν φρενάρει στο υπουργείο οικονομικών, αλλά ζητούν άμεση εξέταση όλων των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας.
Με τις επιστολές τους ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ζητούν όχι να εξεταστεί αλλά να υπάρξει ουσιαστική αύξηση στο ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που υπάρχουν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία.
Οι δυο πολιτικοί άνδρες του υπουργείου γνωρίζοντας ότι τα γραπτά μένουν, τα γνωστοποιούν με αυτό τον επίσημο κατά μια έννοια τρόπο, προς τους αρμοδίους ώστε να παρθούν άμεσες αποφάσεις και μέτρα υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μια επιστολή απευθύνεται προς τον Χρήστο Σταϊκούρα από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και η δεύτερη έχει παραλήπτη τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, υφυπουργό αρμόδιο για την δημοσιονομική πολιτική.
Το πρόβλημα με το προσωπικό…
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτός των θεμάτων που αφορούν προγράμματα τα οποία πρέπει να είχαν ήδη τρέξει, εξηγούν στις επιστολές τους πως στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού πρέπει πάση θυσία να υπολογιστούν νέες θέσεις για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.
Μπορεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να θέλουν πολύ περισσότερο έναν θεσμό όπως ήταν οι Επαγγελματίες Οπλίτες, όπου πλέον έχουν να γίνουν τέτοιες προσλήψεις από το 2005, όμως η δημοσιονομική κατάσταση φαίνεται πως ακόμη δεν επιτρέπει πολλά «ανοίγματα» παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες στην Εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Ειδικά ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής από τότε που κρατούσε τα ηνία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είχε προτείνει προς την πολιτική ηγεσία την άμεση πρόσληψη αν όχι Επαγγελματιών Οπλιτών, έστω Βραχείας Ανακατάταξης.
Στόχος του κου. Στεφανή τότε ως Α/ΓΕΣ ήταν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό κυρίως στις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και σε νοσηλευτές διότι τα Στρατιωτικά νοσοκομεία σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αν όχι υποστελεχομένα, σε οριακό σημείο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην σελίδα μας αναφερόμαστε στην λεγόμενη γήρανση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, όμως τώρα έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το πολιτικό Επιτελείο χτυπά τον συναγερμό προς το υπουργείο οικονομικών, λέγοντάς τους ουσιαστικά να μην διαβάζουν αριθμούς, αλλά να δουν με πολύ ρεαλισμό την πραγματικότητα στην οποία οδεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με προσωπικό 40άρηδων «plus», σε νευραλγικές θέσεις πρώτης γραμμής του αμυντικού σχεδιασμού.
Όμως και ο θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης δεν θεωρείται ο πλέον ενδεδειγμένος, διότι αυτός προβλέπει την 3ετή θητεία με προοπτική την επέκταση της σύμβασης για ακόμη τρία χρόνια. Όμως ποιος είναι εκείνος που θα θελήσει να έχει εργασία το πολύ για μια 6ετία; Αυτός ο προβληματισμός ήταν που στην προηγούμενη σειρά των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης τέθηκε σε επιτελικό επίπεδο, να υπάρξει ακόμη περισσότερος χρόνος θητείας, με όλα να σταματούν στα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Εκτός όμως από τα θέματα της γήρανσης του προσωπικού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνει ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο «στον πάγο» τα προγράμματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να εξελίσσονται, όπως ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ, η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών βαρέως τύπου και το μέλλον των νέων ελικοπτέρων ΜΗ-60R που μέσα σε αυτό βρίσκεται και το Follow on Support για τα υπάρχοντα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού S-70 Aegean Hawk Sikorsky.