Το θέμα αυτού του άρθρου είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ή αλλιώς Ε.Β.Ε. όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Πρόκειται για το νέο μέτρο που θεσπίστηκε φέτος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Είναι φυσικό πως μας απασχολούν διάφορα ερωτήματα όπως: Τι είναι η Ε.Β.Ε. και πόσο θα δυσκολέψει φέτος την εισαγωγή των υποψηφίων σε κάποια σχολή της επιθυμίας τους.
Από φέτος, λοιπόν, η επιλογή των μαθητών για τα ΑΕΙ θα γίνει με το νέο σύστημα , αυτό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Υπουργείου, ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της επιτυχούς φοίτησης και έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών στα ΑΕΙ. Βάζοντας αυτό το φίλτρο, λοιπόν , την Ε.Β.Ε., θα εισέρχονται στα Πανεπιστήμια μόνο οι ικανοί μαθητές, οι οποίοι θα τελειώσουν επιτυχώς και γρήγορα τις σπουδές τους! Ας δούμε λίγο τώρα (συμφωνούμε δεν συμφωνούμε με το νομοσχέδιο!) τη διαδικασία δημιουργίας της Ε.Β.Ε.
Η διαδικασία δημιουργίας της Ε.Β.Ε. για κάθε σχολή είναι η εξής:
- Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, θα εξαχθεί σε κάθε Πεδίο ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων στα 4, πανελλαδικώς, εξεταζόμενα μαθήματα . Αρχικά, θα βγει ο μέσος όρος σε κάθε μάθημα ξεχωριστά και ακολούθως ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα.
- Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι σχολές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των φοιτητών τους. Κάθε σχολή θα έχει δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα, και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο, τον συντελεστή που έχει θεσπίσει. Αυτός κυμαίνεται από 0,8 ως 1,2. Συντελεστής θα υπάρχει και για τα Ειδικά Μαθήματα, σε όσες σχολές απαιτούν εξέταση σε Ειδικό Μάθημα ο οποίος θα είναι από 0,7 ως 1,1.
- Ο μέσος όρος θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή που έχει δώσει η κάθε σχολή και έτσι θα βγαίνει για κάθε σχολή η Ε.Β.Ε. η οποία θα ανακοινώνεται. Θα είναι γνωστή σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους. Όποιος μαθητής βλέπει ότι έχει συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από την Ε.Β.Ε. θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δηλώσει τη συγκεκριμένη σχολή στο μηχανογραφικό του.
Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα ποιες θα ήταν οι Ε.Β.Ε.
1ο Πεδίο: Στην περίπτωση που ο μέσος όρος των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ήταν 11,1, αυτό σημαίνει ότι με συντελεστή 0,8 έχουμε ΕΒΕ 8,88/20 ενώ με συντελεστή 1,2 πάμε στο 13,32/20.
2ο Πεδίο: Στην περίπτωση που ο μέσος όρος των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ήταν 11,44, αυτό σημαίνει ότι με συντελεστή 0,8 έχουμε ΕΒΕ 9,15/20 ενώ με συντελεστή 1,2 πάμε στο 13,7/20.
3ο Πεδίο: Στην περίπτωση που ο μέσος όρος των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ήταν 11,56, αυτό σημαίνει ότι με συντελεστή 0,8 έχουμε ΕΒΕ 9,25/20 ενώ με συντελεστή 1,2 πάμε στο 13,87/20
4ο Πεδίο: Στην περίπτωση που ο μέσος όρος των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ήταν 9,81, αυτό σημαίνει ότι με συντελεστή 0,8 έχουμε ΕΒΕ 7,84/20 ενώ με συντελεστή 1,2 πάμε στο 11,77/20
Για τα κοινά τμήματα σε δύο ή περισσότερα Πεδία θα ισχύσει η χαμηλότερη ΕΒΕ. Για το Παιδαγωγικό Τμήμα της Αθήνας, για παράδειγμα, θα ισχύσει, με τα περσινά πάντα δεδομένα, η ΕΒΕ του 4ου Πεδίου για όλους τους
υποψήφιους , από όλα τα Πεδία. Το 34% των τμημάτων είναι κοινά σε 2 ή περισσότερα πεδία. Στις Πανελλήνιες του 2020 το 42% των τμημάτων είχαν βάση κάτω από 10 και 25.793 υποψήφιοι στους 71.932 είχαν συγκεντρώσει κάτω από 9.000 μόρια
Φυσικά το μέτρο της Ε.Β.Ε. θα ισχύσει και για τους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ.
Με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται ότι τουλάχιστον 20.000 υποψήφιοι θα έμεναν πέρυσι εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Φέτος, επίσης, οι μαθητές για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα , αν θέλουν, να συμπληρώσουν και δεύτερο (παράλληλο) μηχανογραφικό για την είσοδό τους σε κάποιο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Όποιες θέσεις δεν συμπληρωθούν με αυτό τον τρόπο, θα συμπληρωθούν με αιτήσεις και κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Όλα αυτά δεν πρέπει να βάζουν φρένο στην προσπάθεια των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στο διάβασμά τους και να στοχεύουν ψηλά, να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τότε σίγουρα δεν θα βρουν εμπόδιο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Εύχομαι επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους!
Δημοσθένης Μαρμουτζάκης
Μαθηματικός
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ