ΡΑΦΗΝΑ : ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ…ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΜΑΡΙΝΑΣ
Γράφει ο Παύλος-Ιωάννης Μπατάλης.
Δεν είναι υπερβολή, είναι πραγματικότητα και μάλιστα σκληρή και άσχημη πραγματικότητα. Η Ραφήνα εδώ και πολλά χρόνια και όχι με ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής, έχει καταντήσει ένα απέραντο, ένα ατελείωτο parking, για χιλιάδες ταξιδιώτες που επιλέγουν το λιμάνι της για να ταξιδέψουν στην Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου.
Από την πλευρά τους, καλά κάνουν οι άνθρωποι και ταξιδεύουν στα νησιά μας κι εμείς τα αγαπάμε και ταξιδεύουμε σ’ αυτά. Αλλά όταν πάμε, δεν αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας στο λιμάνι ή στην μόστρα της πόλης για να κάνουν οι νησιώτες μας λαμαρινοθεραπεία !!!!!
Στην περίπτωση της Ραφήνας, περίπου δύο εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο και 400.000 οχήματα αν δεν κάνω λάθος μας προτιμάνε, ενώ 600.000 αυτοκίνητα, σταθμεύουν στην πόλη με ίδια χρονική αναφορά και όλοι μαζί αφήνουν για χάρη μας τα καυσαέριά τους, την σκόνη τους, το θόρυβό τους και την αύξηση της θερμοκρασίας του μικροκλίματος της πόλης, λόγω της πολλαπλασιαστικής δράσης που έχει το μέταλλο των αυτοκινήτων στην θερμότητα που εκπέμπει ο ήλιος.
Όταν με το καλό στο μέσο του καλοκαιριού θα μας επισκέπτονται συχνά τα 40αρια και τα 42αρια, η κατάσταση θα θυμίζει προθάλαμο της κόλασης.
Και όλα αυτά χωρίς οι ταξιδιώτες να αφήνουν παρά αμελητέα χρήματα στην πόλη γιατί η Ραφήνα έχει καταντήσει διέλευση και όχι προορισμός…
Και όλα αυτά, χωρίς κανένα όφελος για τους κατοίκους της, χωρίς ο δήμος και οι πολίτες του να έχουν οποιοδήποτε ανταποδοτικό όφελος για την επιβάρυνση που υφίστανται οι υποδομές, οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι.
Το ότι ο Δήμος θα έπρεπε να εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Αλλά για κάποιους τα αυτονόητα δεν υπάρχουν, αν είναι να τους ξεβολεύουν.
Και θα ρωτήσει κάποιος καλόπιστος, γιατί υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι στον δημόσιο διάλογο.
Δηλαδή εσείς που αντιδράτε, τι θέλετε, να καταργήσουμε τα νησιά;
Όχι βέβαια, δεν καταργούνται τα νησιά τα αγαπάμε άλλωστε, μακάρι νάχαμε άλλα τόσα.
Αλλά δεν μπορεί ένα λιμανάκι να εξυπηρετεί, Όλα τα νησιά…..
Και ναι μεν την Εύβοια που τόσο την αγαπάμε, είναι απέναντί μας και δε θέλουμε να την….διώξουμε από εκεί που είναι, το ίδιο την Άνδρο και την Τήνο, λόγω εγγύτητας και θρησκευτικού τουρισμού, έως εκεί όμως…..
Δεν μπορεί ένα λιμάνι, ο Θεός να το κάνει τέτοιο, που είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τους ντόπιους ψαράδες,να το βαφτίζουν κάποιοι Υπερλιμάνι και να θέλουν να εξυπηρετήσουν όλα σχεδόν τα νησιά του Αρχιπελάγους και την ΚΡΗΤΗ!!!
Δεν μπορούμε όσο και να θέλουν κάποιοι, η Ραφήνα να γίνει Αμβούργο, Ρότερνταμ ή έστω Μασσαλία…..
Τέτοια θαύματα κάνει μόνο ο Θεός κι εξ όσων γνωρίζω ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος, Θεός δεν είναι, ή μήπως είναι και δεν το γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι θνητοί;;
Είναι γνωστό σε όλους ότι το Λιμάνι της Ραφήνας εξυπηρετούσε κάποτε περίπου τέσσερα επιβατηγά πλοία και στο τέλος έφτασε, πριν την πανδημία, να εξυπηρετεί 15-16 πλοία για το Αιγαίο και την Κρήτη……!!! Αυτά είναι τρελά πράγματα.
Όπως τρελό είναι η Ραφήνα, μια παραθαλάσσια πόλη, να μην έχει κανένα θαλάσσιο μέτωπο και κανένα δικαίωμα στην θάλασσα.
Και να μην εκπροσωπείται ένας δήμος των περίπου 21.000 κατοίκων στο Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, και να μην μπορεί ο εκλεγμένος από τους πολίτες ή το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμαρχος, ( κι όχι ο ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ από κάποιο Υπερταμείο της τρόικας ) να εκφράσει με δικαίωμα ψήφου την βούλησή των πολιτών της πόλης που είναι παραθαλάσσια..
Δηλαδή η Ραφήνα έχει τα ίδια δικαιώματα στην θάλασσα όσα έχει και το Καρπενήσι στις ακτές της Στερεάς Ελλάδος….
Ναι, όμως η Ραφήνα εφάπτεται της θάλασσας, το Καρπενήσι όχι, κι ας λέγεται Καρπενήσι…..
Είπαμε, συμβαίνουν τρελά πράγματα…
Από την άλλη όμως, μπορεί ένας Πρόεδρος, διορισμένος από ένα Υπερταμείο στο οποίο έχει υποθηκευθεί για τα επόμενα 100 χρόνια η δημόσια περιουσία, να δρα σαν εντολοδόχος και να καθορίζει χωρίς καμμιά νομιμοποίηση την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής της πόλης μας;;;
Και να έχει λόγο, για την οποιαδήποτε παρέμβαση θα κάνουμε, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…..;;
Δηλαδή 200χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του ’21 βάλαμε Πασά στο κεφάλι μας για να καθορίζει τις ζωές μας…..;;
Ξέρετε κύριε Πρόεδρε, πως είναι η ζωή μέρα και νύχτα των κατοίκων του Κέντρου Πόλεως Ραφήνας;
Mένετε στην Ραφήνα, ξέρετε τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων;
Και μην μου πείτε ότι ζείτε στον Δήμο μας, γιατί μπορείτε να ζείτε στις παρυφές του δήμου στα σύνορα με την Πεντέλη κι εκεί οι κάτοικοι να μην έχουν τα ίδια προβλήματα με τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του κέντρου πόλεως Ραφήνας.
Μπορεί και εκεί να υπάρχουν προβλήματα, αλλά δεν είναι τα ίδια.
Είναι ευρέως γνωστό,ότι η Ραφήνα, όπως είχε πει παλιότερα ο Ε. Μαυρουδής, δέχεται επίθεση από ξηράς, θάλασσας και αέρος!!!
(Με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα με τα καυσαέρια και το θόρυβό τους, με τα δεκάδες πλοία ημερησίως με το ευωδιαστό μαζούτ…και με τα εκατοντάδες αεροπλάνα με την κηροζίνη τους, που λοξοδρομούν από τους κανονικούς αεροδιαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, γιατί έτσι εννοούν οι πιλότοι τους να κάνουν οικονομία στα καύσιμα, παραβαίνοντας εν τοις πράγμασι τις εντολές της Διοίκησης του Αεροδρομίου).
Αν επικεντρωθούμε στο λιμάνι ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Έχει καμία ευθύνη για το πρόβλημα του λιμανιού η σημερινή Δημοτική Αρχή ;;;;
Απάντηση: Όχι καμία.
Το παιχνίδι με το λιμάνι και τις διάφορες απίθανες διοικήσεις που μας επιβάλλονται στο τιμόνι του, χάθηκε από την δεκαετία του 1990 κι από ότι θυμάμαι τότε δήμαρχος δεν ήταν ο κος Μπoυρνούς.
Το άλλο ερώτημα είναι, μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος που ” πνίγεται ” από το λιμάνι;;;;
Η απάντηση είναι, ότι κάνει ότι μπορεί και ότι του επιτρέπεται.
Κάνει τεράστιο αγώνα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τα μεγάλα έργα, Αττική Οδός-Προαστιακός, που ως γνωστόν είναι Υπερτοπικής και Εθνικής σημασίας και πολλές φορές και το ξεκίνημα τους ακόμα, δεν εξαρτάται ούτε καν από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά εξαρτάται από τις Βρυξέλλες.
Το καθήκον της Δημοτικής Αρχής είναι να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η σημερινή δημοτική Αρχή αυτό το καθήκον το επιτελεί καλά, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη δημοτική αρχή .
Υπάρχει κι άλλη ερώτηση όμως:
Τι κάνει η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για να σώσει την πόλη από την ασφυξία που προκαλεί η άναρχη και απρογραμμάτιστη λειτουργία του λιμανιού;;;
Σχεδόν τίποτα. Μόνο να σχολιάζει αποφάσεις, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πράγμα ασύμβατο με τα καθήκοντά της.
Ρωτάμε, έχει κάνει η Διοίκηση του Λιμένα Ραφήνας, παραστάσεις στην Τροχαία προκειμένου να παρεμβαίνει και να ρυθμίζει τα της κίνησης από και προς το λιμάνι;; Δεν νομίζω….
Ο Δήμαρχος όμως έκανε, και πολύ πρόσφατα επισκέφθηκε τον αρχηγό της Αστυνομίας κο Μιχάλη Καραμαλάκη , και μετά την παράστασή του, εμφανίστηκε η τροχαία στην πόλη, ύστερα από πολύ καιρό.
Ο Δήμος επίσης προσκόμισε μελέτες για την απόληξη της Αττικής οδού και του Προαστιακού στο λιμάνι , ενώ ο Οργανισμός Λιμένος δεν το είχε συμπεριλάβει στο Master plan και αναγκάστηκε να κάνει διορθώσεις μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής.
Ο Οργανισμός Λιμένος τι ακριβώς έκανε;;
Eκτός αν o Πρόεδρος πιστεύει ότι η ευθύνη του σαν Οργανισμός για την ομαλή αποχώρηση των εποχούμενων από το λιμάνι μέχρι τις εστίες τους, τελειώνει διακόσια μέτρα από το χειμέριο κύμα, και μετά όταν οι οδηγοί αποχωρήσουν από την Ζώνη Λιμένος, ας κόψουν το κεφάλι τους για να πάνε στα σπίτια τους.
Εκτός αν ο Πρόεδρος του Λιμένος Ραφήνας θεωρεί ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται τις εποχές και ημέρες υπερλειτουργείας του λιμανιού, προκαλείται γιατί οι Ραφηνιώτες δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, μπαίνουν στα αυτοκινητά τους και πηγαίνουν γύρω γύρω…
Για να κόψουμε τ’ αστεία, είναι γνωστό στους πάντες ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο κι η συνεπακόλουθη μόλυνση που παρατηρείται είναι απότοκα της κακής και άναρχης λειτουργείας ενός λιμανιού που πολλά δεινά προκαλεί και ελάχιστα καλά προσφέρει.
Κλείνοντας,θέλω να επισημάνω ότι η ζωή των κατοίκων της Ραφήνας δεν είναι στατιστικά και αριθμοδείκτες. Είναι το δικαίωμα σε μια στοιχειώδη υποφερτή ζωή.
Και με το μαζούτ των πλοίων, το καυσαέριο και την λαμαρίνα των αυτοκινήτων, και την κηροζίνη των αεροπλάνων, η ζωή είναι ανυπόφορη και όχι υποφερτή….
Κι επειδή δια πάσαν νόσον….και για κάθε πρόβλημα, ο λαός λέει ,
‘’Τα παράπονά σου στον Δήμαρχο…’’,(..έχετε ακούσει άλλωστε ποτέ, να λένε τα παράπονά σου στον Πρόεδρο του Ο.Λ.Ρ…;;),
και ο Δήμαρχος τ’ ακούει και για πράγματα που δεν έχει αρμοδιότητες και συνεπακόλουθα καμμιά ευθύνη, κάτι πρέπει να γίνει.
Από τον πρόεδρο και την Διοίκηση του Ο.Λ Ραφήνας, ζητάμε να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των πολιτών. Με ειλικρινή διάθεση για διάλογο και όχι με εκ των προτέρων περιχαράκωση των θέσεων κάθε πλευράς….
Έχουμε ΔΙΚΑΙΩΜΑ σαν κάτοικοι και σαν Διοίκηση αυτής της πόλης, να συζητάμε με καλόπιστους συνομιλητές και όχι με ανθρώπους με ύφος εκατό καρδιναλίων, διορισμένους από το ΤΑΙΠΕΔ ή Τρόικες, ανθρώπων, που μας κουνάνε το δάκτυλο, νομίζοντας ότι είναι …Πασάδες, εκπρόσωποι κάποιας Υψηλής Πύλης, ή έστω Ρωμαίοι Ανθύπατοι, εκπρόσωποι του αυτοκράτορα της Ρώμης.
Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο για όλους μας.
Και η συνεννόηση πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, που και οι δύο πλευρές μιλούν Ελληνικά. Γιατί στο μέλλον ποιος ξέρει, ίσως η μία πλευρά να μιλάει Κινέζικα, Ινδικά, ή Κορεάτικα και τότε, άντε να βγάλουμε άκρη….