spot_img
11 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Περιφέρεια Αττικής: Κατασχέθηκαν 19 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων

 

 

 

 

Στην κατάσχεση 19 τόνων ακατάλληλων τροφίμων προχώρησε κατά την περίοδο των εορτών η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας 

Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητά μας η διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραβατικότητας»

Σημαντικές παραβάσεις οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, παράνομη λειτουργία επιχειρήσεων, ληγμένα και αλλοιωμένα προϊόντα, έλλειψη σήμανσης και ακατάλληλες εγκαταστάσεις τροφοδοσίας, διαπίστωσαν σε ελέγχους κατά την εορταστική περίοδο τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής. 

Ειδικότερα, μετά και από την εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για εντατικοποίηση των ελέγχων την περίοδο των εορτών πραγματοποιήθηκαν από τις 14-12-2020 έως και 31-12-2020 περίπου 1182 έλεγχοι. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν σημαντικές παραβάσεις, ενώ οι κατασχέσεις τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης έφτασαν στα 18.914 kg. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τα σχετικά στοιχεία επισημαίνει: 

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και προκαλούν τεράστιο πλήγμα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Για το λόγο αυτό έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητά μας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Η προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, είναι καθημερινή. Ευχαριστώ τα στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας τα οποία  εργάζονται με συνέπεια, σκληρά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα».  

Η χαρτογράφηση των ελέγχων 

Ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής Π. Χριστακόπουλος με σχετικό έγγραφό του, προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Γ. Σελίμη επισημαίνει αναλυτικά ότι συνολικά διενεργήθηκαν:

1) Έλεγχοι τροφίμων (ζωικής προέλευσης):727 έλεγχοι

2) Έλεγχοι τροφίμων (φυτικής προέλευσης) :266 έλεγχοι

3) Δεσμεύσεις τροφίμων (ζωικής προέλευσης): 20 Kg

4) Κατασχέσεις τροφίμων (φυτικής και ζωικής προέλευσης) :18.914 Kg

5) Κρεοσκοπικοί έλεγχοι σε σφαγεία: 53 έλεγχοι. (Αυτοί αφορούσαν 1.057 χοιρινά, 2.832 αμνοερίφια και 96.714 πτηνά

6) Έλεγχοι σε τελωνεία:136 έλεγχοι (1.005 τόνοι)

Στο πλαίσιο των ελέγχων πραγματοποιήθηκαν και 121 συστάσεις συμμόρφωσης.

Να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις αυτές οι ελεγκτές κτηνίατροι θα συντάξουν  πρακτικό και θα επακολουθήσει συγκρότηση επιτροπής επιβολής προστίμου. Το ύψος του προστίμου θα είναι ανάλογο με την επικινδυνότητα και τον “τζίρο ” της κάθε επιχείρησης.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων και την πορεία επιβολής κυρώσεων παρακολουθεί ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Αλιείας, Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Σ. Βοϊδονικόλας. 

Με αφορμή τους σχετικούς ελέγχους επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν τακτικούς και εντατικούς ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας. Αξίζουν συγχαρητήρια στα στελέχη της Περιφέρειας τα οποία παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν ασκούν με συνέπεια τα καθήκοντά τους».  

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Μεθυσμένος οδήγησε ο Διαμαντής Καραναστάσης – πρόστιμο 350€ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα – rpn

H Τροχαία Αθηνών σταμάτησε τον πρώην βουλευτή Διαμαντή Καραναστάση...

Γκάλοπ αντιδημάρχων στον Δήμο Ραφήνας–Πικερμίου: Αποτύπωση λειτουργίας και προσδοκιών

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα POLIS των αναλυτικών αποτελεσμάτων...

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες – Οι αγρότες στους δρόμους – Επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις...

Υψώθηκε η ελληνική σημαία στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» – Ξεκινά μία νέα εποχή ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό

Σε πανηγυρικό κλίμα παραδόθηκε την Πέμπτη στο Πολεμικό Ναυτικό...

ΝΕΑ

Γκάλοπ αντιδημάρχων στον Δήμο Ραφήνας–Πικερμίου: Αποτύπωση λειτουργίας και προσδοκιών

Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα POLIS των αναλυτικών αποτελεσμάτων...

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες – Οι αγρότες στους δρόμους – Επεισόδια, φωτιές και δακρυγόνα

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα έξω από το Ευρωκοινοβούλιο στις...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου από το RPN.GR

Παρακολουθήστε την διά ζώσης δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Μάτι Ραφήνα: Aπαλλαγή του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα πυρόπληκτων – rpn

Παρεμβάσεις στο θέμα της πληρωμής ενοικίων και της καταβολής...

RPN.GR