Πέθανε ο “πατέρας” του copy paste.Πως εφηύρε την αντιγραφή και επικόλληση

213

Ο άνθρωπος που μας ”έλυσε τα χέρια” ,ο εφευρέτης του copy paste και πολλών άλλων εντολών, ο Λάρι Τέσλερ έφυγε από τη ζωή στα 74 χρόνια του. Το ανακοίνωσε η εταιρία Xerox, στην οποία είχε εργαστεί για χρόνια ο Τέσλερ.

Ο Λάρι Τέσλερ δεν εφηύρε μόνο το (αγαπημένο σε πολλούς) copy paste (αντιγραφή και επικόλληση), δική του εφεύρεση ήταν και η εντολή find – replace (εύρεση και αντικατάσταση) και πολλές άλλες.

Γεννημένος το 1945 στη Νέα Υόρκη, ο Τέσλερ εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Xerox.

«Ο εφευρέτης του cut/copy and paste, find and replace και πολλών άλλων, ήταν πρώην ερευνητής της Xerox Λάρι Τέσλερ. Η δουλειά σας έγινε πιο εύκολη χάρη στις επαναστατικές ιδέες του. Ο Λάρι πέθανε τη Δευτέρα, ας παρακαλούμε ενωθείτε μαζί μας για να τιμήσουμε τη μνήμη του» αναφέρει η Xerox στο tweet της.

Xerox@Xerox

The inventor of cut/copy & paste, find & replace, and more was former Xerox researcher Larry Tesler. Your workday is easier thanks to his revolutionary ideas. Larry passed away Monday, so please join us in celebrating him. Photo credit: Yahoo CC-By-2.0 https://xerox.bz/2PboMOe 

Προβολή εικόνας στο Twitter

Πτυχιούχος του πανεπιστημίου Στάνφορντ, στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, ο Λάρι Τέσλερ ήταν ειδικευμένος στην αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανημάτων. Δούλεψε κυρίως για την Apple, την Amazon, τη Yahoo! και στο κέντρο έρευνας της Xerox στο Πάλο Άλτο.

Τη δυνατότητα της «αντιγραφής» και της «επικόλλησης», το γνωστό copy paste,  οποιουδήποτε αποσπάσματος κειμένου, χωρίς να χρειάζονται πολλά και περίπλοκα βήματα, την εμπνεύστηκε από μια τεχνική πολύ αρχαιότερη από την εποχή της πληροφορικής, δηλαδή το να κόβει κανείς τμήματα τυπωμένων φράσεων και να τα τοποθετεί σε άλλη σειρά χρησιμοποιώντας κόλλα ή σελοτέιπ.

Η εντολή έγινε συνήθεια χάρη στην Apple, που την ενέταξε στον υπολογιστή Lisa το 1983 και στον Macintosh την επόμενη χρονιά.

Ο συνιδρυτής της Apple, ο Στιβ Τζομπς, κατάφερε να αρπάξει τον Τέσλερ από τη Xerox το 1980. Ο Τέσλερ πέρασε στην Apple 17 χρόνια, φθάνοντας στην κορυφή της ιεραρχίας της.

Αργότερα, δημιούργησε μια start-up στον κλάδο της εκπαίδευσης και ανέλαβε έργα που επικεντρώνονταν στην εμπειρία του χρήστη στην Amazon και στη Yahoo.

Ο Λάρι Τέσλερ «συνδύασε την εκπαίδευση στην επιστήμη της πληροφορικής με μια αντικουλτούρα κατά την οποία οι υπολογιστές έπρεπε να είναι για τους πάντες», σημείωσε το Computer History Museum.