Από την επακόλουθη έρευνα, διακριβώθηκε η συγκρότηση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, με διαρκή δράση στην κατ’ επάγγελμα τέλεση κλοπών σε οικίες, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 146.000 ευρώ.
Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022, προέβαιναν σε κλοπές οχημάτων και στη συνέχεια σε πλαστογραφία – παραποίηση των στοιχείων αναγνώρισής τους (αριθμός πλαισίου), με σκοπό την αποφυγή του εντοπισμού τους και τη νομιμοφανή κατοχή και κυκλοφορία.
Δρούσαν έχοντας συγκεκριμένους ρόλους, οι οποίοι χωρίζονται στις κλοπές των οχημάτων, στην απόκρυψη αυτών, στην παραποίηση των αναγνωριστικών τους αριθμών και στα άτομα, τα οποία έπαιρναν στην κατοχή τους τα παραποιημένα οχήματα ως νόμιμα.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τα κλαπέντα οχήματα ή άλλο νομίμως αποκτηθέν στο οποίο χρησιμοποιούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας, για να διαπράττουν κλοπές σε οικίες, κυρίως στην ανατολική Αττική (Ν. Μάκρη, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια, Πικέρμι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Διόνυσος).
Όσον αφορά τον τρόπο δράσης στις κλοπές οικιών, τα μέλη της οργάνωσης:
- προσέγγιζαν την οικία – στόχο με το όχημα και συνήθως ένας από αυτούς έλεγχε αν υπήρχαν ένοικοι εντός. Στη συνέχεια, τρεις ή τέσσερις εισέρχονταν σε αυτή, ενώ ο οδηγός ανέμενε σε κοντινή απόσταση,
- χρησιμοποιούσαν λοστό και κατσαβίδι μεγάλου μεγέθους, για τη διάρρηξη,
- απενεργοποιούσαν-κατέστρεφαν τον συναγερμό ή έκοβαν το καλώδιο σύνδεσης της οικίας με το τηλεφωνικό δίκτυο,
- κακοποιούσαν σκύλους που τυχόν υπήρχαν στην αυλή, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι τα ζώα βρέθηκαν μετά τη διάπραξη της έκνομης πράξης φοβισμένα ή ζαλισμένα ή χτυπημένα, ενώ
- επεξεργάζονταν τα αφαιρεθέντα από τις οικίες χρυσαφικά, σε υπόγειο οικήματος στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκε εξοπλισμός και υλικά χύτευσης.
Παράλληλα, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης και δυσχέρανσης του εντοπισμού τους, χρησιμοποιώντας κουκούλες τύπου full-face και καπέλα τύπου jokey, καθώς επίσης και γάντια. Επίσης, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» τηλέφωνα, σε στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών (ghost numbers), τα οποία αντικαθιστούσαν μετά από κάποιο αριθμό κλοπών.
Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν σε 14 οικίες, στις περιοχές του Ζεφυρίου, της Ελευσίνας και της Αθήνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- μεγάλος αριθμός κοσμημάτων και χρυσαφικών (χρυσές λίρες, λύδιες λίθοι, υλικά και μέσα χύτευσης)
- 18.960 ευρώ,
- 17 οχήματα,
- 100 γραμμάρια κάνναβης,
- 2 ζυγαριές ακριβείας,
- αεροβόλο πιστόλι,
- πιστόλι κρότου λάμψης,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim και
- πλήθος ενδυμάτων και υποδημάτων σχετιζόμενα με κλοπές.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 35 περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, 1 περίπτωση ληστείας, 5 περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, καθώς και περιπτώσεις πλαστογραφιών, υφαρπαγών ψευδούς βεβαίωσης και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.