Η απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που είχε υποβάλλει η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου σηματοδότησε την έναρξη της απολογίας της μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου εννέα μηνών.
Η πρόεδρος κάλεσε την κατηγορούμενη για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, να δώσει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του παιδιού της.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή αρνείται ότι χορήγησε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στην κόρη της, συναισθηματικά φορτισμένη ξεκίνησε την απολογία της όταν η πρόεδρος την κάλεσε.
Πρόεδρος: Θέλω να ακούσω τη δίκη σας αλήθεια. Από εκεί που θέλετε εσείς να ξεκινήσετε σε σχέση με την κατηγορία. Οτιδήποτε, απ όπου θέλετε να ξεκινήσετε
«Θα ξεκινήσω από την αρχή. Θα σας πω. Είμαι και θα είμαι η μαμά της Τζωρτζίνας και αυτό το δικαίωμα δεν θα μου το στερήσει ποτέ κανείς» είπε η κατηγορούμενη έντονα συγκινημένη και συμπλήρωσε «Την κατηγορία την αρνούμαι κατηγορηματικά. Είναι κάτι που δεν πέρασε ούτε θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου, να πειράξω έστω και τρίχα από τη κόρη μου. Αυτό που έχω ακούσει στο σύνολο της ακροαματικής διαδικασίας … δεν μιλούσαν για το παιδί το δικό μου. Δεν ήταν η Τζωρτζίνα μου».
Η Ρούλα Πισπιρίγκου αναφέρθηκε στη γέννηση της κόρης της με κεσαρική στις 31-10 -13 και την ομαλή εγκυμοσύνη. «Γεννήθηκε με καισαρική τομή γιατί υπήρξε κάποια επιπλοκή τις τελευταίες ώρες. Βγήκε εκτάκτως το απόγευμα στις 7:20» εξήγησε.
«Η Τζωρτζίνα όταν την πήρα ήμουν η τελευταία που την είδα γιατί ήμουν σε μέθη. Ήταν ένα πλασματάκι που με το που με κοίταξε, με κοιτούσε με τόση αγάπη πως να σας το εξηγήσω. Ένιωσα ότι αυτό το πλασματάκι με έκανε μαμά για πρώτη φορά. Με αυτά τα ματάκια όταν με κοίταξε, μου έδωσε το νόημα της ζωής. Εκείνη τη μέρα της υποσχέθηκα και της ορκίστηκα θα είμαι πάντα δίπλα της, θα είναι εκεί για εκείνη» είπε απευθυνόμενη στο δικαστήριο φανερά φορτισμένη.
«Όσο ήταν μωρό είχε κολικούς, ξαγρυπνούσε. Η Τζωρτζίνα μεγάλωνε φυσιολογικά δίπλα μας. Ζούσαμε τότε στο σπίτι που μου είχε παραχωρήσει ο θείος μου. Το 2014 μετακομίσαμε λόγω έλλειψης χώρου, για να έχει κι ένα δωμάτιο η Τζωρτζίνα. Το δωμάτιο είχε μια μεγάλη πεταλούδα και είχε το παρατσούκλι Μετασλούδα από την πεταλούδα» ανέφερε.
Η κατηγορούμενη αναφερόμενη στο δωμάτιο του παιδιού το περιέγραψε ως ένα χώρο φωτεινό με ροζ και λαχανί χρώματα. «Είχε ότι χρειαζόταν ένα παιδί. Από εκεί και πέρα μεγάλωνε φυσιολογικά…. Όταν ήταν 1,5 έτους γεννήθηκε η Μαλένα και ήταν με τη Τζωρτζίνα στο ίδιο δωμάτιο» . Η Ρούλα Πισπιρίγκου μίλησε και για τον χαρακτήρα της πρωτότοκης κόρης της λέγοντας πως «ήταν ένα παιδί πάρα πολύ κοινωνικό». «Την ήθελαν τα παιδάκια για φίλη τους. Την έλεγαν αρχηγό. Της είχαν τρομερή αδυναμία οι δασκάλες της. Επειδή άκουσα ανακρίβειες για αυτό θέλω να πω ότι η δασκάλα της Τζωρτζίνας στο νήπιο, μετά το θάνατο της Μαλένας αρρώστησε κάποιες μέρες κι έλειπε από το σχολείο. Η Τζωρτζινα ζήτησε να επικοινωνήσω με τη δασκάλα, θεωρώντας στο μυαλό της… δεν είχε κανόνες, δεν άκουγε, δεν ήταν το κλασικό κοριτσάκι με τις κούκλες και τα παραμύθια. Μου ζήτησε το παιδί να πάρω τη δασκάλα για να δούμε αν ήταν καλά για να ξαναγυρίσει στο σχολείο».
«Αυτό το παιδί είχε τις χάρες όλες»
Μιλώντας για το διευθυντή του σχολείου περιέγραψε ότι όταν έμπαινε η Τζωρτζινα στο σχολείο χτυπούσαν τα χέρια και της έλεγε «που είσαι σενάρια!».
«Αυτό που άκουσα ότι το παιδί ήταν φοβισμένο και πήγαινε στο γραφείο του διευθυντή να βρει παρηγοριά δεν ισχύει. Η Τζωρτζίνα μιλούσε παρά πολύ. Συζητούσε τα πάντα. Με τη γιαγιά, με τις φίλες της, ήταν πολυλογού. Αυτό το παιδί είχε τις χάρες όλες. Η εντύπωση που ήθελαν να δώσουν για το παιδί μου είναι εντελώς λανθασμένη. Η Τζωρτζίνα ήταν καλή μαθήτρια. Μαζί διαβάζαμε» είπε ενώ στη συνέχεια με δάκρυα στα μάτια είπε προς το δικαστήριο: «Μου είναι πολύ δύσκολο να μιλάω για εκείνη σε παρελθόντα χρόνο. Ότι μιλάω για εκείνη ενώ εκείνη δεν είναι εδώ…».
«Όσο ήταν η Μαλένα μας στο σπίτι είχαμε ένα φουσκωτό με μπάλες. Και η Τζωρτζίνα το ξεφούσκωνε. Όταν τη μάλωνε η Μαλένα, η Τζωρτζίνα της έλεγε «φταις εσύ που τρως όλο το φαγητό σου»» ανέφερε μεταξύ η Ρούλα Πισπιρίγκου γελώντας και κλαίγοντας μαζί.
Όπως είπε, σε ηλικία 3 ετών έκανε μια επέμβαση στα αυτιά, είχε χειρουργηθεί στο αριστερό φρύδι γιατί είχε ένα λίπωμα απο μωράκι και δεν είχε δάκρυα. Οι νοσηλείες της ήταν μόνο για γαστρεντερίτιδα και μια φορά που έπαιζε στο σχολείο κι έπεσε πάνω στη μπασκέτα με αποτέλεσμα να χτυπήσει όλο της το μέτωπο. Της έκαναν εξετάσεις, δεν είχε κάτι, μόνο ένα καρούμπαλο» είπε και συμπλήρωσε: «αν μου έχει διαφύγει κάτι με ρωτάτε κι εσείς».
«Από την ημέρα που γεννήθηκε μέχρι τη μέρα που έφυγε δυστυχώς από τη ζωή ήμασταν μαζί σε όλα» ανέφερε και ξεσπώντας σε κλάματα και ανέσυρε από τη μνήμη της πως της κόρης της άρεσε να μιμείται την τραγουδίστρια Λένα Ζευγαρά.
«Δεν την παράτησα, ήμασταν δίπλα της σε όλα. Έγινα καλύτερος άνθρωπος με τη Τζωρτζίνα, μεγάλωνα μαζί της, ήταν πρωτόγνωρα τα συναισθήματα. Θέλαμε να της δώσουμε βάσεις για τη ζωή της, αξίες, να γίνει καλός άνθρωπος. Προσπαθήσαμε ήμασταν πολύ νέοι… Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω μάθει το γιατί. Εγώ την αιτία για την ανακοπή και οι δυο γονείς ένας γιατρός δεν μας έχει πει τι της προκάλεσε. Κανείς δεν μας έχει πει με αποδείξεις τι έπαθε το παιδί. Με δεδομένα, όχι με εικασίες».
Η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου αναμένεται να συνεχιστεί στις 23 Νοεμβρίου.
Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου άνοιξε αυλαία τον περασμένο Ιανουάριο και για να μπει στην τελική ευθεία χρειάστηκαν περισσότερες από 70 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες , μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές, ιατροδικαστές και άλλοι επιστήμονες.
Η κατηγορούμενη καλείται να εξηγήσει πως η Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή μέσα στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ οι γιατροί μιλούσαν για « καλή κλινική εικόνα».
Σύμφωνα με την κατηγορία η μητέρα οργάνωσε ένα «εγκληματικό σχέδιο εξόντωσης» της κόρης της, το οποίο την πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021, «απέτυχε να δώσει το προσδοκώμενο για την κατηγορουμένη αποτέλεσμα», αφήνοντας το παιδί με τετραπληγία αλλά στη συνέχεια με τη χρήση κεταμίνης –πέτυχε να το δολοφονήσει.
Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου έδωσε «μάχη» για να προβάλλει τον ισχυρισμό πως το παιδί έφυγε από τη ζωή μετά από λάθος των γιατρών.