spot_img
17.1 C
Rafina
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας: Έργο πνοής που ζητά δικαίωση μετά από δύο δεκαετίες

 

 

 

Το Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας-Πικερμίου ξεκίνησε να χτίζεται επί δημαρχίας Αντρέα Κεχαγιόγλου, ως ένα έργο πνοής, με στόχο να αποτελέσει σπουδαίο πολιτιστικό ορόσημο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Όμως, από το 2011 – όταν σταμάτησαν οι εργασίες – το έργο παραμένει ανολοκλήρωτο, βυθισμένο σε χρόνια καθυστερήσεων, γραφειοκρατικών εμποδίων και άκαρπων προσπαθειών.

Ο Βασίλης Πιστικίδης όσο και ο Βαγγέλης Μπουρνούς επιχείρησαν στη συνέχεια να το επαναφέρουν στο προσκήνιο. Έγιναν μελέτες, δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις, ξεκίνησε εκ νέου η αποπεράτωση, αλλά και πάλι το έργο έμεινε μετέωρο.

Σήμερα, η νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής τη Δήμητρα Τσεβά μαθαίνουμε πως έχει θέσει ως προτεραιότητα την επανέναρξη των εργασιών του Πνευματικού Κέντρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν λείπουν οι «τρικλοποδιές» που απειλούν να το κρατήσουν για άλλη μια φορά στάσιμο. Αν ισχύουν όσα ψιθυρίζονται περί σκόπιμων εμποδίων, τότε μιλάμε για ένα πραγματικό σκάνδαλο, αφού ένα έργο πολιτισμού δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Το Πνευματικό Κέντρο δεν είναι ένα ακόμη δημοτικό κτίσμα. Είναι ή τουλάχιστον θα πρέπει να είναι, ένα τοπόσημο που μπορεί να αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής, να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, συνέδρια, δράσεις και να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο δημιουργίας για ολόκληρη την Ανατολική Αττική.

Η αλήθεια είναι πως η προηγούμενη δημοτική αρχή με τον Βαγγέλη Μπουρνούς, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να προχωρήσει αυτό το έργο. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η σημερινή δημοτική αρχή με τη Δήμητρα Τσεβά. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει, ποιος είναι αυτός που βάζει τις τρικλοποδιές; Ελπίζουμε οι πληροφορίες που φτάνουν και διασταυρώνονται να μην αποδειχθούν αληθινές. Γιατί, τριάντα χρόνια μετά, αυτός ο τόπος αξίζει – όσο τίποτε άλλο – ένα τέτοιο έργο πολιτισμού.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Προσκυνηματική πορεία της ενορίας Παναγίας Παντοβασίλισσας στους Αγίους Τόπους

Ιερά Αποδημία της Ενορίας στους Αγίους Τόπους (1–6 Οκτωβρίου 2026) Ο...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

ΝΕΑ

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 21/2

Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Μπραντ Πιτ: Πάσχει από προσωπαγνωσία και δεν υπάρχει θεραπεία

Η πρόσφατη άφιξη του Μπραντ Πιτ στην Ύδρα για...

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

RPN.GR