Πόλεις – νεκροταφεία στην Αλβανία, 10.000 άστεγοι – Εγκαταλείπουν Τίρανα και Δυρράχειο υπό τον φόβο νέου σεισμού

235
epa08031137 Search and rescue team from Croatia search in the rubble of a building after an earthquake hit Durres, Albania, 28 November 2019. Albania was hit by a 6.4 magnitude earthquake on 26 November 2019, leaving at least 41 people dead and dozens injured. EPA/MALTON DIBRA

Στους 49 οι νεκροί, εξανεμίζονται οι ελπίδες για ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.

Τις πληγές της μετρά η Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό της Τρίτης,ο οποίος στοίχισε ζωές και «κατεδάφισε» δύο πόλεις, αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες κόσμου.

Τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν σε Δυρράχιο και Θουμάν κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσουν τους ανθρώπους που θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών, πολυκατοικιών και ξενοδοχείων, ωστόσο ο απολογισμός των νεκρών είναι τραγικός και ακόμα δεν κλείσει η λίστα.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 49 και σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία αναζητούνται ακόμα 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Σήμερα, άρχισαν ξανά τις δραστηριότητες τους τα σωστικά συνεργεία, καθώς την Πέμπτη, λόγω της κακοκαιρίας δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν στα σημεία.

Το κλίμα που επικρατεί είναι βαρύ, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν και οι κηδείες των νεκρών.

Χιλιάδες οι άστεγοι – Ο κόσμος εγκαταλείπει τις σεισμόπληκτες περιοχές

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές.

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν  τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10.000 σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες.

 Ωστόσο, από την Πέμπτη, η πρωτεύουσα. τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Επιστρέφει η ΕΜΑΚ – Εστάλη κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών

Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχώρησε για την Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανταπόκρισης, μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχώρησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημειώνεται ότι το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στη χώρα μας θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.