spot_img
20.4 C
Rafina
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Πορτογαλία: Χιλιάδες παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια

 

 

 

Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πορτογαλίας τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα έκθεσης που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή επί σχεδόν ένα χρόνο, βασιζόμενη σε περισσότερες από 500 μαρτυρίες.

«Οι μαρτυρίες αυτές μας επέτρεψαν να φτάσουμε σε ένα δίκτυο θυμάτων πολύ μεγαλύτερο, το οποίο εκτιμάται ότι είχε το λιγότερο 4.815 θύματα», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής ειδικών, ο παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

«Θέλουμε να αποτίσουμε ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους ήταν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», πρόσθεσε. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό στοιχείο», τόνισε ο Στρεχτ.

Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που κατήγγειλαν τα θύματα έχουν παραγραφεί, όμως είκοσι πέντε μαρτυρίες, παραδόθηκαν στην εισαγγελία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα αγόρια, σημείωσε ο Στρεχτ, ενώ πρόσθεσε ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων.

Οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις προήλθαν από ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, που κατάγονται από κάθε επαρχία της Πορτογαλίας αλλά και από Πορτογάλους πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανικής ηπείρου.

Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2022, αφού έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.

Η πορτογαλική καθολική εκκλησία ζήτησε από τον Στρεχτ να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει το φαινόμενο των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στους κόλπους της.

Αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο και τις καταγγελίες περί απόκρυψης των περιστατικών από μέλη της εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε το 2019 να διεξάγει «πλήρη μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην εκκλησία.

Εκτός από τη Γαλλία και την Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν αντίστοιχες καταγγελίες, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Πηγή: ΑΠΕ

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR