Μετά την πανδημία ο κόσμος ασχολείται όλο και περισσότερο με την καθαριότητα και την υγιεινή και οι εταιρείες απολύμανσης έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Πρέπει όμως να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ της καταπολέμησης των λοιμώξεων και των μικροβιακών απειλών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι μεγάλης κλίμακας απολυμάνσεις στις πόλεις μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση στο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές εταιρείες ρίχνουν το βάρος περισσότερο στην υιοθέτηση οικολογικών λύσεων απολύμανσης. Ερευνώντας την νέα οικολογική τάση είχαμε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τους τις απολυμάνσεις σε Κόρινθο, Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερωθούμε για τις νέες οικολογικές πρακτικές που εφαρμόζουν στις πόλεις.
Τα συμβατικά απολυμαντικά είναι συχνά φτιαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες, επιβλαβείς τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον μας. Συμβάλλουν στη ρύπανση του αέρα και των υδάτων και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο οικοσυστήματα όταν δεν απορρίπτονται σωστά. Τα οικολογικά προϊόντα καθαρισμού από την άλλη πλευρά, παρασκευάζονται με συστατικά που είναι ασφαλή για το περιβάλλον, βιοδιασπώμενα και απαλλαγμένα από επιβλαβείς τοξικές ουσίες.
Ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να αξιοποιούν την απολυμαντική δύναμη του ατμού και του φωτός UV-C, που παρέχουν αποτελεσματική υγιεινή χωρίς επιβλαβή χημικά κατάλοιπα. Η απολύμανση με ατμό χρησιμοποιεί ατμό υψηλής θερμοκρασίας για να σκοτώσει τα παθογόνα, μια μέθοδο που δεν είναι μόνο αποτελεσματική αλλά και απολύτως φυσική. Ομοίως, η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία UV-C περιλαμβάνει τη χρήση υπεριώδους φωτός μικρού μήκους κύματος για τη εξάλειψη ή την αδρανοποίηση μικροοργανισμών, παρέχοντας μια μέθοδο απολύμανσης χωρίς χημικά και χωρίς υπολείμματα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε σχολεία και εκκλησίες.
Μια καινοτόμος προσέγγιση είναι η επένδυση επιφανειών σε δημόσιους χώρους με μέταλλα ή κράματα μετάλλων όπως είναι ο χαλκός, που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό περιέχει μια φυσική απολύμανση σκοτώνοντας ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών κατά την επαφή. Αυτή η τακτική θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση της μετάδοσης ασθενειών.
Επιπλέον, η πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία των προβιοτικών προϊόντων καθαρισμού προσφέρει μια άλλη προσέγγιση στην οικολογική απολύμανση. Αυτά τα προϊόντα εισάγουν ωφέλιμα βακτήρια που καταπολεμούν τα επιβλαβή παθογόνα. Τα προβιοτικά καθαριστικά είναι μη τοξικά, βιοδιασπώμενα και συντηρούν το μικροβιακό μας οικοσύστημα χωρίς να το καταστρέφουν.
Μια άλλη στρατηγική είναι η χρήση απολυμαντικών με εκχυλίσματα βοτάνων, τα οποία αξιοποιούν τη δύναμη των φυτών αυτών εναντίον των επιβλαβών μικροοργανισμών. Αυτά τα απολυμαντικά προέρχονται συχνά από το θυμάρι, το κιτρικό οξύ ή άλλες πηγές βοτάνων, προσφέροντας μια φυσική εναλλακτική στα παραδοσιακά απολυμαντικά που έχουν χημική βάση.
Επιπλέον, πέρα από τα καθαριστικά και την απολύμανση ενός χώρου, ο καθαρισμός του αέρα παίζει σοβαρό ρόλο στην εξάπλωση των ασθενειών. Οι εταιρείες αναζητούν συνέχεια οικολογικές λύσεις για το φιλτράρισμα του αέρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την εξάπλωση των παθογόνων στους κλειστούς χώρους, μιμούμενες τον τρόπο που κυκλοφορεί ο φρέσκος αέρας στα φυσικά περιβάλλοντα.
Τέλος, η πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών, μπορεί να επιτευχθεί με την σωστή εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής. Οι δήμοι, οι κοινότητες και οι διάφοροι οργανισμοί μπορούν να οργανώσουν ανοιχτές επιμορφωτικές ημερίδες στα σχολεία για τους μαθητές και τους κατοίκους.