Πως θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια μετά τις 11 Ιανουαρίου(ΚΥΑ)

202

 

Δημοσιεύθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας μετά τις 11 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων με τη νέα ΚΥΑ, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα, προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου, καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

Ακόμη, από την ερχόμενη Δευτέρα τα ποινικά δικαστήρια θα εκδικάζουν κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς επίσης αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης. Επιπλέον, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά  στη λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας. Επιπλέον, θα επιτραπεί η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

Δείτε ολόκληρη τη νέα ΚΥΑ εδώ

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ