Σε μια επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ο Κωνσταντίνος Τασούλας ορκίστηκε ως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον της Βουλής. Ο κ. Τασούλας αποτελεί το ένατο πρόσωπο που αναλαμβάνει το ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974.
Μετά την ορκωμοσία του, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής από την απερχόμενη Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η κ. Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή, συνεχάρη τον κ. Τασούλα για την εκλογή του και υπογράμμισε την πολύχρονη πολιτική του διαδρομή, χαρακτηρίζοντάς τον ως πολιτικό που υπηρέτησε με συνέπεια τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους.
Από την πλευρά του, ο κ. Τασούλας εξήρε το έργο της κ. Σακελλαροπούλου και ανέφερε ότι αναλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του. Εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό. Τόνισε τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και της ενίσχυσης των θεσμών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της απόδοσης δικαιοσύνης.
Ο κ. Τασούλας δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την τήρηση του Συντάγματος, την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.
Μετά την ορκωμοσία υπογράφηκε το πρωτόκολλο από τον ίδιο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να διαδραματίσει έναν ενωτικό και ρυθμιστικό ρόλο, ανταποκρινόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις της χώρας.
4o
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.
Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».