spot_img
13.6 C
Rafina
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Προειδοποίηση ΠΟΥ για ιό που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από κουνούπια – Τι είναι η νόσος τσικουνγκούνια – Η κατάσταση στην Ελλάδα

 

 

 

Μεγάλη επιδημία του ιού τσικουνγκούνια, ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια και σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα, εξαπλώνεται στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Από τις αρχές Μαΐου έχουν καταγραφεί στη Γαλλία 800 εισαγόμενα κρούσματα, ενώ στα νότια της χώρας έχουν επιβεβαιωθεί 12 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη η Ντιάνα Ρόχας Άλβαρεθ του ΠΟΥ.

Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Η εξάπλωση του ιού που ξεκίνησε στις αρχές του έτους σε τρία νησιά του Ινδικού Ωκεανού απειλεί να πάρει τις διαστάσεις της μεγάλης επιδημίας τσικουνγκούνια που σάρωσε όλο τον κόσμο τη διετία 2004-5 με σχεδόν μισό εκατομμύριο κρούσματα.

«Βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται» δήλωσε η Ρόχας Άλβαρεθ.

Περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε 119 χώρες απειλούνται δυνητικά από τον ιό, ο οποίος προκαλεί υψηλό πυρετό, εξάνθημα και πόνο στις αρθρώσεις που μπορεί να διαρκέσει έως και  χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται νευρολογικά συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα ή σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ.

Περίπου ένας στους χίλιους ασθενείς χάνει τη ζωή του, συχνότερα ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και ασθενείς με προϋπάρxοντα προβλήματα υγείας.

«Η αρθραλγία διαρκεί συνήθως μερικές ημέρες, όμως έως και το 40% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τσικουνγκούνια εμφανίζουν μακροχρόνιες αναπηρίες που διαρκούν μήνες ή χρόνια» είπε η Ρόχας Άλβαρεθ.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός τσικουνγκούνια προκαλεί εξάνθημα (PAHO)

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός τσικουνγκούνια προκαλεί εξάνθημα (PAHO)

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής η νέα επιδημία δεν έχει επηρεάσει την Ελλάδα, σύμφωνα όμως με τον ΕΟΔΥ, έξι εισαγόμενα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα τη δεκαετία 2013-2014.

Όλα αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες όπου ο ιός ενδημεί.

Ο ιός τσικουνγκούνια μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, κυρίως το «κουνούπι-τίγρη» Aedes albopictus και το συγγενικό Aedes aegypti, το οποίο έχει εξαπλωθεί στην Κύπρο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδική θεραπεία δεν υπάρxει. Τα βασικά μέτρα πρόληψης αφορούν την αποφυγή των κουνουπιών με εντομοαπωθητικά, μακριά ρούχα, σίτες στα παράθυρα και αφαίρεση των στάσιμων νερών.

Παγκόσμια εξάπλωση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα και την ημέρα, δεδομένου ότι το κουνούπι-τίγρης δεν τσιμπά μόνο τις νυχτερινές ώρες.

Η  τρέχουσα επιδημία ξεκίνησε από νησιά του Ινδικού που είχαν πληγεί και στην επιδημία της δεκαετίας του 2000, ανάμεσά τους η Ρεϋνιόν, ο Μαυρίκιος και το Μαγιότ.

Σύμφωνα με την Ρόχας Άλβαρεθ, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ρεϋνιόν έχει ήδη προσβληθεί.

Ο ιός εξαπλώνεται τώρα σε χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Δύο εμβόλια κατά του ιού τσικουνγκούνια έχουν εγκριθεί σε αρκετές χώρες, μέχρι στιγμής όμως ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την ευρεία χρήση τους λόγω έλλειψης δεδομένων αποτελεσματικότητας.

Όπως ανέφερε η Ρόχας Άλβαρεθ, την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων.

 

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

Ραφήνα: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2026

Ειδική συνερίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ....

Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Διακήρυξη 3121/2026 – Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου...

RPN.GR