Ξεκίνησε το Project Paralies στη Ραφήνα με πρωτοβουλία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και συνεργασία με τον ΟΛΡ ΑΕ
Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, όπως ορίστηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών είναι η αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, από τις 3 Ιουλίου 2021 ξεκινάει η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για την μείωση των πλαστικών μίας χρήσης λόγω των δυσμενών επιπτώσεων τους στο περιβάλλον και ιδίως στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Επιπλέον, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από τον Μάρτιο 2020 το Πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυκλική Οικονομία.
Προς την κατεύθυνση όλων των παραπάνω βρίσκεται η πρωτοβουλία project PARALIES, η οποία ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της στις 2 Ιουνίου 2021. Πρόκειται για μία καινοτόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στην μείωση των επιπτώσεων της ανθρώπινης παρουσίας στο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα των παραλιών και η οποία υλοποιείται μέσω της υιοθεσίας συγκεκριμένων παραλιών, για το σύνολο της θερινής περιόδου 2021, από εταιρείες οι οποίες έχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και θέλουν να έχουν ενεργή κοινωνική συνεισφορά μέσω της ουσιαστικής συμμετοχής τους σε δράσεις προστασίας αλλά και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
Το project PARALIES φέτος θα δραστηριοποιηθεί στις παραλίες Μαρίκες και Κόκκινο Λιμανάκι του Δήμου Ραφήνας και στο σύνολο της παραλίας που βρίσκεται εντός του Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά. Ανάδοχοι υιοθεσίας των παραλιών αυτών είναι οι εταιρείες Elbisco, Ευρωπαϊκή Πίστη, Avin, Vassia Kostara Limited Collections, Circular Independence και Terra Nova. Στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας project PARALIES, η οποία πραγματοποιείται από την εταιρεία The Blue Oxygen, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, του Δήμου Μαραθώνα και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενου Πάρκου Σχινιά.
Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη την θερινή περίοδο (έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2021) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας project PARALIES περιλαμβάνουν τον καθημερινό καθαρισμό των παραλιών από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, την χωριστή συλλογή (πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, γυαλί, σύμμεικτα απόβλητα) των απορριμμάτων που παράγονται στις παραλίες από τους λουόμενους, την καταγραφή του είδους και των ποσοτήτων των συλλεγόμενων αποβλήτων, την προώθηση προς ανακύκλωση των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών, την προσφορά ειδικών σταχτοδοχείων παραλίας και την ενημέρωση των λουόμενων για την σημασία της προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Κατά τις 2 πρώτες ημέρες που πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί στις παραλίες που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας project PARALIES, συλλέχθηκαν συνολικά 109,04 Kg αποβλήτων που αντιστοιχούσαν σε περίπου 12.840 τεμάχια διαφόρων υλικών και μεγεθών. Τα επικρατέστερα είδη που συλλέχθηκαν ανά παραλία παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:
Ανάδοχος Elbisco για την παραλία Μαρίκες και Ευρωπαϊκή Πίστη στην παραλία Κόκκινο Λιμανακι
Πλαστικά τεμάχια έως 2,5 cm 2.137 377 3.558 6.072
Αποτσίγαρα 1.291 277 2.497 4.065
Καλαμάκια 302 102 624 1.028
Τα ευρήματα που προέκυψαν από την αναλυτική καταγραφή των αποβλήτων που συλλέχθησαν κατά τον καθαρισμό των παραλιών κατέδειξαν ότι η παρουσία των συγκεκριμένων 3 ειδών αποβλήτων στις παραλίες είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επί πολλών ετών συσσώρευση αυτών των αποβλήτων στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Αυτό καθιστά το έργο αποκατάστασης των παραλιών επίπονο καθώς και χρονικά μακροσκελές προκειμένου να εξασφαλιστεί η σε ικανοποιητικό βαθμό απομάκρυνση αυτών των αποβλήτων από τις παραλίες.
Παράλληλα τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις των παραλιών, οι ειδικοί κάδοι μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η χωριστή συλλογή των αποβλήτων που παράγονται από τους λουόμενους.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του project PARALIES θα υπολογιστεί και αναλυθεί σε ειδική έκθεση στο τέλος της θερινής περιόδου, ενώ τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των αποβλήτων που θα συλλεχθούν θα υποβληθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς και στην εφαρμογή Marine Litter Watch της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο της πρωτοβουλίας project PARALIES, www.projectparalies.gr ή επικοινωνήστε στο info@projectparalies.gr