spot_img
13.4 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Προσοχή για νέα ηλεκτρονική απάτη: Επιτήδειοι παριστάνουν αξιωματούχο της Europol

 

 

 

Ψευδεπίγραφο e-mail με στοιχεία αξιωματούχου της Europol, κάνει το γύρο του διαδικτύου εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες. Πρόκειται για ένα από τα πολλά απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν στοιχεία αξιωματικών της Αστυνομίας, στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και αξιωματούχων διεθνών διωκτικών αρχών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τα στοιχεία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol καθώς και εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Europol , της Interpol αλλά και της Αστυνομίας Πόλεων .

Πιο αναλυτικά, οι δράστες, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Το μήνυμα αυτό καθώς και άλλα παρεμφερή αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email ), ως δήθεν επιστολή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol Jérôme Bonet, καθώς και ψευδή υπογραφή, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ( www.hellenicpolice.gr ), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR