spot_img
16.3 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Ψάχνουν 10.000 εργάτες στην Κρήτη για να μαζέψουν ελιές

 

 

Το ελαιόλαδο έχει φτάσει να πωλείται από παραγωγούς πάνω από 10 ευρώ το λίτρο, με τις τιμές να αυξάνονται διαρκώς και σύντομα όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, να αναμένεται «εκτόξευση» στα ράφια των σούπερ μάρκετ πάνω από τα 20 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη οι παραγωγοί επικεντρώνονται αυτό το διάστημα στο λιομάζωμα. Τα εργατικά χέρια όμως είναι λιγότερα από ποτέ και η αναζήτηση συνεχίζεται. Μέσα σε λίγες μέρες 500 άνεργοι από κάθε γωνιά της χώρας έσπευσαν για να πιάσουν δουλειά.

Εργάτες ακόμη και από τη Βόρεια Ελλάδα, μαζεύονται αυτό το διάστημα στην Κρήτη και επιστρατεύονται για το λιομάζωμα. Οι ιδιοκτήτες ελαιώνων δυσκολεύονται να βρουν αλλοδαπούς για τη συλλογή του ελαιόκαρπου, την ώρα που οι τιμές στο ελαιόλαδο «ανηφορίζουν» διαρκώς.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, τρέχει ένα πρόγραμμα με το οποίο δίνεται κίνητρο σε άνεργους να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα της ελιάς, με την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και μετεγκατάστασης.

Για την ώρα στο πρόγραμμα συμμετέχουν 500 άνεργοι. Φέτος, η παραγωγή ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργατικά χέρια, με τους υπεύθυνους να λένε ότι από το νησί λείπουν αυτή τη στιγμή 10.000 εργάτες.

Ο χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από το χρόνο που η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε λάδι. Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρόνο ωρίμανσης. Η συγκομιδή αρχίζει τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Κατά ομολογία των ειδικών επιστημόνων, η περίοδος αυτή είναι η καλύτερη για την παραγωγή λαδιού ανώτερης ποιότητας, το οποίο θα περιέχει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του.

Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά της και στην ποιότητα του λαδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα μηχανήματα έχουν αντικαταστήσει το χέρι του καλλιεργητή και έχουν κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και οικονομικότερη, κανένας όμως δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το χέρι που προστατεύει το δένδρο και επιλέγει την ελιά.

Αυτή την εβδομάδα

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Nature- Μίλτος Χοβαρδάς: Ο ειδικός στην φροντίδα του κήπου σας, με έδρα το Πικέρμι

Με έδρα το Πικέρμι και με πολυετή εμπειρία στον...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

ΝΕΑ

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ένωσε τις γενιές μέσα από μια ξεχωριστή δράση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο Δήμος...

RPN.GR