Ο αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος αποτέλεσε για χρόνια τον εκπρόσωπο του Αγίου Όρους που μυούσε την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο στην αγιορείτικη κουζίνα.
Από μικρό παιδί σαγηνεύτηκε από την μαγειρική, ενώ καθόταν πλάι στη μητέρα του για να μάθει τα μυστικά της, να δοκιμάσει τις παρασκευές της. «Μ’ άρεσε να στέκομαι κοντά στη μάνα μου και να βλέπω πώς μαγειρεύει, να δοκιμάζω και να μυρίζω τα φαγητά, να καθαρίζω πατάτες και γενικά να τη βοηθάω. Ήμουν ο μόνος από τα πέντε αδέλφια που το έκανα» έλεγε ο μοναχός Επιφάνιος, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πρόσφατα σε ηλικία 64 ετών.
«Έχω γράψει ένα βιβλίο, “Η μαγειρική του Αγίου Όρους”, που έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. Παλιότερα μαγείρευα για ένα μοναστήρι. Τώρα μαγειρεύω για τις μεγάλες γιορτές. Της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο. Συνήθως για περίπου 1.500 ανθρώπους» αποκάλυπτε κάποτε, αποδεικνύοντας την επίδραση που είχε η μαγειρική του εκτός του Αγίου Όρους.
Το βιβλίο του μοναχού Επιφάνιου μπορείτε να το βρείτε στα Αγιορείτικα της Ραφήνας στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά, όπως και το φημισμένο του κρασί. Χρήστου Μάντικα και Χρυσοστόμου Σμύρνης- Ραφήνα Τηλέφωνο 2294024105 – 6951932535 e-agioritika.gr