ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;;;
(Δελτίο Τύπου
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου της 16ης Ιανουαρίου 2025, ο προϋπολογισμός που εισηγήθηκε η Δημοτική Επιτροπή ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ με ψήφους 7 υπέρ έναντι 15 κατά. Εγκρίθηκε (!!!) όμως, με την εξής παρατήρηση:
«Οι ανωτέρω ψήφοι «ΚΑΤΑ», δεν θεωρούνται έγκυρες, σύμφωνα με τις διατάξεις του του άρθρου 77 ν.4172/2013 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 189 ν.4555/2018 καθώς και του άρθρου 12 του ν.4623/2019, το οποίο αντικατέστησε το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 77 ν.4172 2013, ως εξής:
Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν. Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ των εναλλακτικών προτάσεων που κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9. Οι λευκές ψήφοι δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της πλειοψηφίας.»
Βάσει των προαναφερόμενων (αντιδημοκρατικών) νόμων, οι υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να είναι διαθέσιμες ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δημοτικούς συμβούλους για παροχή απαραίτητων στοιχείων, τεχνικής και νομικής βοήθειας, προκειμένου να καταρτίσουν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις για να τεθούν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για την κατάρτιση εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο είναι άμεσα σχετιζόμενο με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
Ως ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία», στο στάδιο κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος, επιχειρήσαμε να συνεργαστούμε με τη διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας, προκειμένου να εντάξουμε στο τεχνικό πρόγραμμα τις προτάσεις μας (τις οποίες καταθέσαμε και γραπτώς) και να απεντάξουμε έργα και μελέτες που θεωρούμε καταστροφικά για το Δήμο μας. Η βοήθεια της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν μηδαμινή ακόμα και σε επίπεδο παροχής στοιχείων. Εν μέρει είναι λογικό, όταν η στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών όλο και συμπιέζεται κάτω από την αφόρητη οικονομική στενότητα που έχει επιβάλλει στους Δήμους η κυβέρνηση, ωστόσο η εκ του νόμου υποχρέωση απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οφείλει να τηρείται, ενώ η μη τήρησή της είναι ξεκάθαρα ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Τελικά, η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας και η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δε συνεισέφεραν στην κατάρτιση εναλλακτικής πρότασης από την «Γη & Ελευθερία», αλλά δεν έλαβαν υπόψη καμία από τις προτάσεις μας στην κατάρτιση της τελικής πρότασης Τεχνικού Προγράμματος.
Επόμενο ήταν να καταψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, κατά συνέπεια και τον προϋπολογισμό.
Παρακάτω η σχετική ανακοίνωση της «Γη & Ελευθερία» που δημοσιεύθηκε 19/1/25:
Η συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τα αδιέξοδα του προϋπολογισμού (Ανακοίνωση «Γη & Ελευθερία», 19/1/25)
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκινάει καταρχήν από το γεγονός ότι ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι, προσπαθεί να διαχειριστεί τη «φτώχεια», αφού η κυβέρνηση έχει φορτώσει στους Δήμους μία σειρά αρμοδιότητες (πυρασφάλεια, σχολεία, ρέματα, σκουπίδια κλπ) χωρίς αυτό να συνοδευτεί από την ανάλογη οικονομική στήριξη. Έτσι, υποχρεώνει εμμέσως τους Δήμους να τα βγάλουν πέρα με αύξηση των ανταποδοτικών τελών από τις υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους δημότες, με παραχωρήσεις κοινόχρηστων χώρων και άλλες «κερδοφόρες» δραστηριότητες.
Στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ένα ακόμη εμπόδιο για το “κλείσιμο” του προϋπολογισμού είναι και η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος 2025, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Δήμου σε «έργα» και «δάνεια» της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2025, που πέρασε με τις ψήφους όλων των παρόντων δημοτικών συμβούλων εκτός της «Γη & Ελευθερία», η σημερινή δημοτική αρχή δε θέλησε για μια ακόμη φορά να συγκρουστεί με τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ένταξε έτσι στο τεχνικό πρόγραμμα όλα τα αντιπεριβαλλοντικά/ δαπανηρά έργα, τα οποία η πρώην δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει συνάπτοντας συμβάσεις και εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις, ώστε να δυσκολέψει τη νέα δημοτική αρχή να υπαναχωρήσει χωρίς κόστος.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2025 παρέμειναν έργα και μελέτες που υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και το κλίμα και είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ενδεικτικά είναι τα συνοδά έργα του Μεγάλου Ρέματος, η μελέτη για το Οχυρό, ο παραλιακός πεζόδρομος πάνω στους αμμολόφους των Μαρικών, νέα υδραυλικά έργα από τσιμέντο χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση στα ρέματα σε Πράσινο/Μπλε Λιμανάκι (για τα οποία μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ζητήσει αυτοψία), τσιμεντοποίηση των πρανών στο Κόκκινο Λιμανάκι με εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση (για τα οποία έχει ασκηθεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ), επέκταση οδού Ευβοϊκού δίπλα στο Μεγάλο Ρέμα κλπ.
Η «Γη & Ελευθερία» ήταν η μόνη παράταξη που, όχι απλά καταψήφισε, αλλά κατέθεσε και προτάσεις τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος (https://gikieleftheria.blogspot.com/2024/11/2025.html), με προτάσεις απεμπλοκής του Δήμου από έργα αμφιβόλου σκοπιμότητας και αντιπεριβαλλοντικά, με προτάσεις ένταξης στο Τ.Π. έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος και εξυπηρέτησης των δημοτών (πχ. ασφαλτόστρωση στους δρόμους που πέρασαν τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ). Οι προτάσεις δεν λήφθηκαν υπόψη με αστείες δικαιολογίες. Με αυτό το τεχνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος από έργα και δάνεια, είναι λογικό να δυσκολεύεται να βγει ο νέος προϋπολογισμός.
Μόνο με σύγκρουση με τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής και τήρηση τουλάχιστον των προεκλογικών της δεσμεύσεων, η τωρινή δημοτική αρχή μπορεί να βγει από το αδιέξοδο. Διαφορετικά, ταυτίζεται πολιτικά με την προηγούμενη διοίκηση, σπέρνοντας έτσι την απογοήτευση στον κόσμο που την ψήφισε για να βάλει φρένο στην καταστροφή της Ραφήνας και την υποβάθμιση της ζωής του.
Έστω και τώρα, η δημοτική αρχή οφείλει να προστατέψει την περιοχή και τους κατοίκους της, αντί να αδιαφορεί μπροστά στην καταστροφή της περιοχής μας που όλοι αντιλαμβανόμαστε βλέποντας τις κοπές αιωνόβιων δέντρων και την κατάχωση αρχαίων ευρημάτων στο Μεγάλο Ρέμα, τα σχέδια επέκτασης/πώλησης του λιμανιού που αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για το Δήμο μας και την καθημερινή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.
«Γη & Ελευθερία» , 24/1/2025