Ραφήνα : Εκεί που μπλέκονται η φύση και ο άνθρωπος!

665

Λέτε να έχουν δίκιο, αυτοί που το έγραψαν για τη Ραφήνα;

Πάντως όπως θα δείτε και στη συνέχεια, γνωρίζουν και εκτιμούν τις ομορφιές μας και διοργανώνουν εκδρομή στη πόλη μας !

Αναφερόμαστε στην Γεωπαιδεία (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που ανέλαβε να γνωρίσει στο κόσμο τις ομορφιές της Ραφήνας!

Και όπως γράφουν φαίνεται να γνωρίζουν τις ομορφιές της Ραφήνας καλά

“Ελάτε σε μια μονοήμερη εκδρομή με την Γεωπαιδεία, να ανακαλύψουμε 3 ιδιαίτερα φυσικά τοπία, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

​Ένας πευκόφυτος λόφος που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Μια ακρόπολη του 3000π.Χ. χτισμένη δίπλα στη θάλασσα με θέα τον Νότιο Ευβοϊκό.

Μια παραλία με αμμόλοφους, ένα σπάνιο τοπίο της Αττικής.

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση (περιβαλλοντική εκπαίδευση)προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

​Ο λόφος της Παναγίτσας, δίπλα στο ρέμα της Ραφήνας, με θέα προς το λιμάνι της και την Πεντέλη, καλύπτεται από ένα πευκόφυτο δάσος, το “Δάσος Οχυρό”. Εδώ, οι Γερμανοί στην κατοχή υποχρεώνοντας τον ντόπιο πληθυσμό σε καταναγκαστικά έργα, κατασκεύασαν ορύγματα, πολυβολεία, ανοικτές θέσεις πυροβόλων, αποθήκες πυρομαχικών και υπόγεια καταφύγια. Περπατώντας στο λόφο, ανάμεσα στα πεύκα, θα δούμε τα οχυρωματικά έργα και θα βιώσουμε τη φύση και την ιστορία.

​Στο ακρωτήριο «Κροκόδειλος», νότια της Ραφήνας, βρίσκονται ο προϊστορικός οικισμός Ασκηταρειό, η σπηλιά του ερημίτη μοναχού και πολυβολεία του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Η θέα από ψηλά είναι μαγευτική, φαίνεται ο όρμος του Μαραθώνα, η Πεντέλη, τα βουνά του Πόρτο Ράφτη, η Μακρόνησος και η Εύβοια με την επιβλητική κορυφή του Όχη. Περπατώντας ανάμεσα στα μυρωδάτα φρύγανα και τη μακία, απολαμβάνουμε την θέα και παρατηρούμε την ανθρώπινη παρουσία από την αρχαιότητα ως σήμερα.

​Η παραλία «Μαρίκες», δίπλα από το Ασκηταρειό, φιλοξενεί αμμόλοφους με πλούσια βλάστηση, που αποτελεί πλέον ένα σπάνιο οικοσύστημα για την Αττική. Στην ακτή συναντάμε μια βραχώδη λωρίδα που οι ντόπιοι αποκαλούν «γερμανικό τσιμέντο». Περπατώντας στην παραλία θα γνωρίσουμε την Ποσειδωνία και τον ακτόλιθο, θα χαθούμε μέσα στους αμμόλοφους και θα ενημερωθούμε για την σημασία του ευαίσθητου αυτού οικότοπου.

​Πάμε να γνωρίσουμε πως μπλέκονται η φύση και ο άνθρωπος!”