spot_img
15.2 C
Rafina
Παρασκευή, 3 Απριλίου, 2026
spot_img

«Ραφήνα για το Κλίμα» – Δήμος και 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας ενώνουν δυνάμεις για το βιώσιμο μέλλον – rpn

 

 

 

«Ραφήνα για το Κλίμα» – Δήμος και Σχολείο ενώνουν δυνάμεις για το βιώσιμο μέλλον

Στο πλαίσιο των #ErasmusDays 2025, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ραφήνας–Πικερμίου η εκδήλωση «Ραφήνα για το Κλίμα – Δήμος και Σχολείο σε Κοινή Δράση», μια πρωτοβουλία που συνένωσε την τοπική αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα γύρω από το κοινό όραμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Δήμος Ραφήνας–Πικερμίου παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLIMAAX, το οποίο εστιάζει στη μελέτη των κινδύνων που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή και στις στρατηγικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία εργαλείων που θα βοηθήσουν τις δημοτικές αρχές να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι σε φυσικούς κινδύνους, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από την πλευρά του, το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας παρουσίασε τις δράσεις των προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ210 “Protect Your Nature, Protect Your Future” και “E.A.R.T.H. Project”, μέσα από τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες ερευνούν τα τοπικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και τις παράκτιες ζώνες της περιοχής. Οι νεαροί ερευνητές συνδέουν την επιστημονική παρατήρηση με την εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα, αποδεικνύοντας πως η γνώση και η δράση μπορούν να συνυπάρξουν δημιουργικά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τέθηκαν προτάσεις για συνεργασία ανάμεσα στο έργο CLIMAAX του Δήμου και στα ευρωπαϊκά προγράμματα του σχολείου. Ο στόχος είναι η συνέργεια μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικών κοινοτήτων, ώστε να ενισχυθεί η περιβαλλοντική παιδεία, η τοπική δράση και η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά ζητήματα της περιοχής.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι απλώς μια όμορφη στιγμή για τη Ραφήνα· είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πώς Δήμοι και σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν ως σύμμαχοι απέναντι στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στην ομάδα των μαθητών και μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Ραφήνας, που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να μελετούν και να προτείνουν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν το μέλλον όλων μας. Με τη ζωντάνια, την περιέργεια και την ερευνητική τους διάθεση, αποδεικνύουν στην πράξη πως η νέα γενιά μπορεί – και πρέπει – να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Ραφήνα και τον πλανήτη.

 

Αυτή την εβδομάδα

Διεθνή έκκληση/προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Η Κλιματική Κρίση στοιχίζει 10εκ. ζωές ετησίως

Διεθνή έκκληση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για...

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Μεγάλη Τρίτη – οι 11 Βουλευτές της Δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Επισπεύδεται η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 11...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΝΕΑ

Μυτιλήνη: Στα 20 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Τα 20 φτάνουν πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφθώδους πυρετού...

Ανασχηματισμός με φόντο κρίση και πίεση: Νέα πρόσωπα, παλιά ερωτήματα

Σε μια συγκυρία που θυμίζει περισσότερο «damage control» παρά...

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών μετά τη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ Σε...

ΘΑΛΠΟΣ – ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ Νέα Μάκρη: Αναβολή δράσης

Η προγραμματισμένη διαγενεακή δράση δημιουργίας αναβάλλεται, καθώς τα ΚΔΑΠ...

Εφηβεία είναι… να καίγεσαι και να ψάχνεσαι ταυτόχρονα!

Η εφηβεία δεν εξηγείται εύκολα. Μάλλον βιώνεται. Και όταν...

Όταν το Ψέμα γίνεται Φυλακή

Οι άνθρωποι, πριν πουν ψέματα στους άλλους, έχουν ήδη...

RPN.GR