spot_img
29.8 C
Rafina
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ραφήνα: Κάμερα με τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει εντός της εβδομάδος στη διασταύρωση – Πού εγκαθίστανται τα πρώτα «έξυπνα μάτια» που θα καταγράφουν παραβάτες στην Αττική – rpn

 

 

Σε νέα εποχή περνά ο έλεγχος της οδικής συμπεριφοράς, καθώς ξεκινά εντός των ημερών η πιλοτική λειτουργία των πρώτων καμερών με Τεχνητή Νοημοσύνη στους δρόμους της Αττικής. Ανάμεσά τους και κάμερα στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, στη λεωφόρο Μαραθώνος στη συμβολή με τη Φλέμινγκ, σε ένα από τα πλέον επιβαρυμένα σημεία της περιοχής.

Συνολικά, οι πρώτες οκτώ κάμερες εγκαθίστανται αυτή την εβδομάδα σε «hot spots» τροχαίων ατυχημάτων και θα λειτουργήσουν σε δοκιμαστικό στάδιο για διάστημα δύο έως τριών μηνών. Σε αυτή τη φάση δεν θα αποστέλλονται κλήσεις, καθώς το σύστημα θα «εκπαιδεύεται» στον εντοπισμό παραβάσεων, ενώ παράλληλα οι οδηγοί θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι η επιτήρηση πλέον δεν αστειεύεται.

Οι κάμερες αξιοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και θα καταγράφουν αυτόματα παραβάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μεταξύ άλλων, θα εντοπίζουν υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, κίνηση ή στάση σε λεωφορειολωρίδες και ΛΕΑ, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει, καθώς και παράνομη στάση και στάθμευση.

Όταν το σύστημα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι παραβάσεις θα «μεταφράζονται» σε κλήσεις που θα αποστέλλονται ψηφιακά, μέσω SMS, email ή ειδοποίησης στη θυρίδα του gov.gr. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η πλήρης ενεργοποίηση εκτιμάται ότι θα γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Παράλληλα, προχωρά η τοποθέτηση 388 καμερών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες θα διασυνδεθούν με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, ενώ ακόμη 500 κάμερες θα τοποθετηθούν σε αστικά λεωφορεία. Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει δίκτυο περίπου 2.500 καμερών σε Αττική και υπόλοιπη χώρα, με το σύστημα να αναμένεται πλήρως διαλειτουργικό έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Οι πρώτες κάμερες τοποθετούνται, εκτός από τη Ραφήνα, σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας και των προαστίων, όπως οι λεωφόροι Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Μεσογείων, Συγγρού, Ποσειδώνος, Κηφισίας και Βουλιαγμένης. Όλες θα είναι εμφανείς, καθώς –όπως έχει τονιστεί– στόχος δεν είναι το «κυνήγι» προστίμων, αλλά ο περιορισμός της παραβατικότητας και η πρόληψη τροχαίων.

Η εφαρμογή του συστήματος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας των τελευταίων δεκαετιών. Το στοίχημα είναι σαφές: λιγότερες παραβάσεις, λιγότερα τροχαία και δρόμοι που δεν θυμίζουν πεδίο μάχης. Το αν οι οδηγοί θα συμμορφωθούν πριν αρχίσουν να «πέφτουν» οι κλήσεις, μένει να φανεί.

Αυτή την εβδομάδα

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Aegean Regatta: Σήμερα η ιστιοδρομία Αγαθονήσι–Μαραθόκαμπος- Χθες τα πληρώματα διασκέδασαν στη συναυλία της Γλυκερίας

Με προορισμό τον Μαραθόκαμπο της Σάμου ανοίξαν σήμερα, Τετάρτη...

ΝΕΑ

Σόφη Ζαννίνου: Η μεγάλη πορεία της στην τέχνη- συνέντευξη στο RPN

Συνέντευξη στο Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη H Σόφη Ζαννίνου είναι μία...

«Οβελιστήριο των Φίλων» στο Πικέρμι: 24 πλήρη γεύματα για τέσσερις εβδομάδες μόνο με 199 ευρώ

Το καθημερινό ερώτημα «τι θα μαγειρέψουμε σήμερα;» βρίσκει πλέον...

Νέα γυναικοκτονία: Σκότωσε την 44χρονη ανήμερα των γενεθλίων της ανήλικης κόρης τους

Μία νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Ροδόπη, καθώς 53χρονος φέρεται...

Σμύρνη, 26 Αυγούστου 1922: Η τελευταία Παρασκευή πριν από την Καταστροφή

Γράφει η Κατερίνα Τράση* Παρασκευή 26 Αυγούστου 1922. Η ημερομηνία...

Χρηματοδότηση για τη ριζική ανάπλαση της Αφετηρίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Επισήμως ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της Μαραθώνιας...

RPN.GR