spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ραντάρ Μέδουσα: Ο «φόβος και ο τρόμος» των οδηγών, που θα κόβει πρόστιμα μέσω… μικροφώνων – rpn

 

 

 

Το ραντάρ «Μέδουσα» είναι ένα σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάθε χώρα με κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς προσφέρει έναν πρωτοποριακό τρόπο εντοπισμού παραβάσεων. Όπως αναφέρει η Ισπανική DFSK Motors, το σύστημα αυτό είναι ήδη σε χρήση σε διάφορες χώρες και ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά ραντάρ λόγω της λειτουργίας του.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ραντάρ που βασίζονται στην οπτική καταγραφή της κυκλοφορίας, το ραντάρ «Μέδουσα» εντοπίζει παραβάσεις μέσω της μέτρησης της ηχορύπανσης. Το σύστημα αποτελείται από μια συστοιχία μικροφώνων, τοποθετημένων σε κυκλική διάταξη, που θυμίζει τα «πλοκάμια» μιας μέδουσας. Αυτά τα μικρόφωνα καταγράφουν τα επίπεδα θορύβου και αναγνωρίζουν οχήματα, όπως αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια θορύβου.

Το ραντάρ «Μέδουσα» δεν στοχεύει όσους παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, αλλά όσους προκαλούν ηχορύπανση, συχνά λόγω τροποποιημένων εξατμίσεων. Οι οδηγοί που αυξάνουν την ένταση του ήχου του οχήματός τους, ειδικά οι «γκαζιάρηδες», θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το σύστημα. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι ο ήχος υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια ντεσιμπέλ, τα δεδομένα επεξεργάζονται και αποστέλλονται στις αρμόδιες αρχές, όπως το Υπουργείο Μεταφορών και η τροχαία.

Το ραντάρ «Μέδουσα» διαθέτει επίσης κάμερα 360 μοιρών, επιτρέποντας την πλήρη παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Τα πέντε μικρόφωνα μετρούν τη στάθμη του ήχου έως και 10 φορές το δευτερόλεπτο, εξασφαλίζοντας την ακριβή καταγραφή των παραβάσεων. Προς το παρόν, το σύστημα δοκιμάζεται σε 14 τοποθεσίες στη Γαλλία, με στόχο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει τη χρήση του σε περισσότερους δήμους, προωθώντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Αυτή την εβδομάδα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

ΝΕΑ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

RPN.GR