spot_img
28 C
Rafina
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Ραντάρ Μέδουσα: Ο «φόβος και ο τρόμος» των οδηγών, που θα κόβει πρόστιμα μέσω… μικροφώνων – rpn

 

 

Το ραντάρ «Μέδουσα» είναι ένα σύστημα παρακολούθησης κυκλοφορίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάθε χώρα με κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς προσφέρει έναν πρωτοποριακό τρόπο εντοπισμού παραβάσεων. Όπως αναφέρει η Ισπανική DFSK Motors, το σύστημα αυτό είναι ήδη σε χρήση σε διάφορες χώρες και ξεχωρίζει από τα παραδοσιακά ραντάρ λόγω της λειτουργίας του.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά ραντάρ που βασίζονται στην οπτική καταγραφή της κυκλοφορίας, το ραντάρ «Μέδουσα» εντοπίζει παραβάσεις μέσω της μέτρησης της ηχορύπανσης. Το σύστημα αποτελείται από μια συστοιχία μικροφώνων, τοποθετημένων σε κυκλική διάταξη, που θυμίζει τα «πλοκάμια» μιας μέδουσας. Αυτά τα μικρόφωνα καταγράφουν τα επίπεδα θορύβου και αναγνωρίζουν οχήματα, όπως αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια θορύβου.

Το ραντάρ «Μέδουσα» δεν στοχεύει όσους παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας, αλλά όσους προκαλούν ηχορύπανση, συχνά λόγω τροποποιημένων εξατμίσεων. Οι οδηγοί που αυξάνουν την ένταση του ήχου του οχήματός τους, ειδικά οι «γκαζιάρηδες», θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το σύστημα. Όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι ο ήχος υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια ντεσιμπέλ, τα δεδομένα επεξεργάζονται και αποστέλλονται στις αρμόδιες αρχές, όπως το Υπουργείο Μεταφορών και η τροχαία.

Το ραντάρ «Μέδουσα» διαθέτει επίσης κάμερα 360 μοιρών, επιτρέποντας την πλήρη παρακολούθηση του περιβάλλοντος. Τα πέντε μικρόφωνα μετρούν τη στάθμη του ήχου έως και 10 φορές το δευτερόλεπτο, εξασφαλίζοντας την ακριβή καταγραφή των παραβάσεων. Προς το παρόν, το σύστημα δοκιμάζεται σε 14 τοποθεσίες στη Γαλλία, με στόχο την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να επεκτείνει τη χρήση του σε περισσότερους δήμους, προωθώντας την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ηχορύπανσης.

Αυτή την εβδομάδα

«Χρυσοστόμεια 2026» στη Ραφήνα: Τριήμερο εκδηλώσεων από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια...

Γιώργος Μαζωνάκης: «Λαϊκή αγρυπνία» την Κυριακή στη Νίκαια – Η ανακοίνωση της οικογένειας

Σε «λαϊκή αγρυπνία» θα τεθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου...

Αποκλειστική συνέντευξη – Δήμητρα Τσεβά (βίντεο): Η γραμμή 314 φέρνει την αστική συγκοινωνία στην «καρδιά» της Ραφήνας

Μια σημαντική αλλαγή στον συγκοινωνιακό χάρτη της Ραφήνας ανακοίνωσε,...

Ανάβυσσος: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονος στο «Αγία Σοφία» – Τραυματίστηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία...

ΝΕΑ

«Χρυσοστόμεια 2026» στη Ραφήνα: Τριήμερο εκδηλώσεων από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια...

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

RPN.GR