Νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα των παράλογων διεκδικήσεων του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων ενόψει της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου.
Η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από περίπου ένα έτος όταν το economistas.gr αποκάλυψε ότι το Δημόσιο διεκδικεί με αγωγές δεκάδες οικόπεδα στα Βριλήσσια, στα οποία έχουν χτιστεί σπίτια εδώ και δεκαετίες.
Έως τώρα έχουν υποβληθεί από το υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης περισσότερες από 100 αγωγές σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή, με ορισμένες από αυτές μάλιστα να έχουν φτάσει έως το ακροατήριο.
Όλες οι περιπτώσεις που έχουν συζητηθεί έως τώρα έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί σφάλματα από την πλευρά του Δημοσίου, με χαρακτηριστικότερο την έλλειψη εισήγησης από το κτηματολόγιο.
Η περίπτωση των Βριλησσίων
Το Δημόσιο διεκδικεί τις περιουσίες πολιτών, παρά το γεγονός ότι η σύνταξη των κτηματολογικών φύλλων σε ό,τι αφορά την περιοχή των Βριλησσίων ολοκληρώθηκε το 2004.
Το Δημόσιο μάλιστα δεν υπέβαλε καμία παρατήρηση ούτε για το διάστημα από το 2004 έως το 2018 κατά το οποίο δόθηκε περιθώριο για την υποβολή διευκρινίσεων και διορθώσεων.
Στις αγωγές αναφέρεται ότι πολλά από τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο από την Ιερά Μονή Πεντέλης και κηρύχθηκαν απαλλοτριωτέα το 1918 με Βασιλικό Διάταγμα.
Στη συνέχεια, με αποφάσεις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Αθηνών, μεταγράφηκαν νόμιμα στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας, τον Ιούνιο του 1922, τα αρχεία του οποίου καταστράφηκαν το 1944.
Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν παράλογες και αβάσιμες τις διεκδικήσεις του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση θα διευθετηθεί συνολικά το ζήτημα.
Οι διεκδικήσεις του Δημοσίου, εκτός από μεγάλη ταλαιπωρία, δεσμεύουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων κάνοντας την πώληση και τη μεταβίβαση των περιουσιών δύσκολη υπόθεση, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Για παραλογισμό του Δημοσίου κάνει λόγο και ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, ο οποίος έχει καταθέσει εδώ και μήνες στην προηγούμενη κυβέρνηση πρόταση για την επίλυση του ζητήματος, ακόμα και για ακίνητα τμήμα των οποίων βρίσκεται εκτός σχεδίου.
«Ο Δήμος Βριλησσίων παραμένει σταθερά στο πλευρό των δημοτών του και διεκδικεί με κάθε μέσο την άμεση και οριστική λύση του θέματος», αναφέρει στο economistas ο κ. Μανιατογιάννης.
«Αυτό ήταν και το μόνο θέμα της συνάντησής μου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, όπου με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση και επεξεργάζεται ήδη συλλογικά την κατάλληλη λύση».
Η περίπτωση της Λαυρεωτικής
Μία παρόμοια υπόθεση παράλογων διεκδικήσεων από πλευράς Δημοσίου είναι σε εξέλιξη και στην περιοχή της Λαυρεωτικής.
Εκεί το Δημόσιο διεκδικεί περισσότερες από 3.000 περιουσίες, επικαλούμενη δικαστική απόφαση του 1872 η οποία δικαίωνε το Δημόσιο σε διαμάχη που είχε με τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου.
Η συζήτηση επί των ενστάσεων που είχε υποβάλλει το Δημόσιο κατά ιδιοκτητών ακινήτων ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.
Για να σταματήσει η διαδικασία αντιρρήσεων κατατέθηκε τροπολογία, με την οποία αναστέλλεται η εκδίκαση των ενστάσεων για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.