spot_img
13 C
Rafina
Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

“Σαφάρι” συλλήψεων της Ιντερπόλ στην Αφρική για απάτες μέσω σάιτ γνωριμίων

 

 

 

Καταστολή κυβερνοεγκλήματος, συντονισμένη από την Ιντερπόλ, οδήγησε στη σύλληψη 260 ατόμων που φέρονται να συνδέονται με διαδικτυακές απάτες ρομαντικών γνωριμιών και εκβιασμών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η διεθνής αστυνομική οργάνωση.

Όπως αναφέρει το διεθνές αστυνομικό δίκτυο, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και τον Αύγουστο σε 14 χώρες της Αφρικής και επικεντρώθηκε σε απάτες στις οποίες οι δράστες δημιουργούσαν διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις για να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα ή να τα εκβιάσουν με άσεμνες εικόνες.

Συνολικά, οι απάτες στόχευσαν περισσότερα από 1.400 θύματα, τα οποία έχασαν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια δολάρια (2,4 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την οργάνωση.

«Οι μονάδες κυβερνοεγκλήματος σε όλη την Αφρική αναφέρουν απότομη αύξηση εγκλημάτων που διευκολύνονται ψηφιακά, όπως ο σεξουαλικός εκβιασμός και οι ρομαντικές απάτες», δήλωσε ο Σιρίλ Γκου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής υπηρεσιών αστυνόμευσης στην Ιντερπόλ.

«Η ανάπτυξη των διαδικτυακών πλατφορμών έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για εγκληματικά δίκτυα να εκμεταλλεύονται θύματα, προκαλώντας τόσο οικονομικές απώλειες όσο και ψυχολογική βλάβη», πρόσθεσε.

Η Ιντερπόλ ανέφερε ότι οι αρχές της Γκάνας συνέλαβαν 68 υπόπτους για απάτες ρομαντικών γνωριμιών και σεξουαλικού εκβιασμού. Κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν ψεύτικες ταυτότητες για να εξαπατούν θύματα πληρώνοντας ανύπαρκτα έξοδα αποστολής και καταγράφοντας κρυφά άσεμνα βίντεο για εκβιασμό.

Στη Σενεγάλη, η αστυνομία συνέλαβε 22 υπόπτους, οι οποίοι φέρονται να παρίσταναν διασημότητες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες γνωριμιών, εξαπατώντας περισσότερα από 100 άτομα και αποσπώντας περίπου 34.000 δολάρια (29.135 ευρώ), σύμφωνα με την Ιντερπόλ.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι αρχές στην Ακτή Ελεφαντοστού συνέλαβαν 24 υπόπτους, κατηγορούμενους ότι χρησιμοποιούσαν ψεύτικα προφίλ για να αποκτούν και να εκβιάζουν θύματα με προσωπικές εικόνες.

Η Ιντερπόλ, που έχει 196 χώρες-μέλη, είναι το μεγαλύτερο διεθνές αστυνομικό δίκτυο στον κόσμο για την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος.

Με έδρα τη Λυών, βοηθά τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εντοπίζουν υπόπτους και εγκληματίες σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οικονομικού εγκλήματος, της παιδικής πορνογραφίας, του κυβερνοεγκλήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη επιβάρυνση από υποθέσεις κυβερνοεγκλήματος και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς και οι εντεινόμενες διαιρέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της.

Αυτή την εβδομάδα

Ό,τι περνούσε… τελείωσε – Η Ραφήνα μπαίνει στο μικροσκόπιο των καμερών ΑΙ

Η δοκιμαστική λειτουργία κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και τα στοιχεία...

Σεισμοί: Προβληματισμός για τα… χρέη του Εγκέλαδου

«Κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ιόνιο, ο Κορινθιακός...

Αδυνάτισμα: Από τις ενέσεις στα χάπια – Τεράστιοι τζίροι στα φάρμακα για απώλεια βάρους

Τα φάρμακα αδυνατίσματος σε χάπια αντί για ενέσεις αποτελούν...

Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου 95-80: Νίκησε εύκολα τους Βαυαρούς, αγωνιά για τον Μόρις…

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 95-80 της Μπάγερν Μονάχου στο...

Πόσο υγιεινά είναι τελικά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται υγιεινή, λόγω της κατανάλωσης φρούτων...

ΝΕΑ

Ό,τι περνούσε… τελείωσε – Η Ραφήνα μπαίνει στο μικροσκόπιο των καμερών ΑΙ

Η δοκιμαστική λειτουργία κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη και τα στοιχεία...

Σεισμοί: Προβληματισμός για τα… χρέη του Εγκέλαδου

«Κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ιόνιο, ο Κορινθιακός...

Αδυνάτισμα: Από τις ενέσεις στα χάπια – Τεράστιοι τζίροι στα φάρμακα για απώλεια βάρους

Τα φάρμακα αδυνατίσματος σε χάπια αντί για ενέσεις αποτελούν...

Πόσο υγιεινά είναι τελικά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται υγιεινή, λόγω της κατανάλωσης φρούτων...

Η επιστήμη έφτιαξε το «τέλειο» σάντουιτς

Το σάντουιτς συχνά θεωρείται πρόχειρο ή «δευτερεύον». Στην πραγματικότητα,...

Αγρότες: Πρόταση για συλλαλητήριο στην Αθήνα την ώρα της συνάντησης με Μητσοτάκη

Τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Αθήνα την Τρίτη (13/1), την...

Μινεάπολη: Νέο βίντεο δείχνει την 37χρονη να συνομιλεί με τους αστυνόμους της ICE λίγο πριν δολοφονηθεί

Νέο σοκαριστικό βίντεο δείχνει την 37χρονη που δολοφονήθηκε την Τετάρτη...

RPN.GR