spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Σαρακήνικο Μήλου: Μία περιβαλλοντική καταστροφή εν εξελίξει -Χτίζουν πεντάστερο ξενοδοχείο μέσα στα βράχια (βίντεο) – RPN

Σαρακήνικο Μήλου: Μία περιβαλλοντική καταστροφή εν εξελίξει

 

 

 

Η ειδυλλιακή ακτογραμμή του Σαρακήνικου στη Μήλο, με τη μοναδική ηφαιστειακή της ομορφιά, έχει καλυφθεί από σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά. Η παραλία, που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία παγκοσμίως, βρίσκεται πλέον στο έλεος της αλόγιστης ανάπτυξης, καθώς κατασκευάζεται πεντάστερο ξενοδοχείο. Η τοπική κοινωνία αντιδρά δυναμικά, απαιτώντας την άμεση αναστολή των εργασιών και τη διαφύλαξη του πολύτιμου αυτού φυσικού μνημείου.

Ποιος έδωσε την άδεια για την κατασκευή;

Ο δήμαρχος της Μήλου, Μανώλης Μικέλης, δηλώνει πως ο Δήμος δεν έχει δώσει άδεια για την κατασκευή και πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αιτηθεί την απαγόρευση οποιασδήποτε εργασίας σε απόσταση 100-150 μέτρων από τον αιγιαλό. Παράλληλα, στη Μήλο ανεγείρονται συνολικά 15 νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, με ορισμένα από αυτά να βρίσκονται σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής και ιστορικής σημασίας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα έγγραφα, η κατασκευαστική εταιρεία Unique Developments ATEE απέκτησε άδεια για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος δύο ορόφων, συνολικής επιφάνειας 2.974 τ.μ., στη θέση «Καμίνια», πολύ κοντά στην παγκοσμίως διάσημη παραλία του Σαρακήνικου.

Καταστροφή ενός γεωλογικού θαύματος

Η τοπική κοινωνία εκφράζει την οργή της για την επέμβαση σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του πλανήτη, όπου οι λευκοί ηφαιστειακοί βράχοι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πέρα από την αισθητική αλλοίωση του τοπίου, η κατασκευή ενός τέτοιου έργου ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη γεωλογική σταθερότητα και το περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές πως η περιοχή αποτελεί καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας, ενός απειλούμενου είδους.

Αντίσταση από την τοπική κοινωνία

Οι κάτοικοι της Μήλου έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται προκειμένου να αποτρέψουν την κατασκευή του ξενοδοχείου. Πολλοί κάνουν λόγο για μία ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά, ενώ συγκρίνουν την καταστροφή του Σαρακήνικου με την υποθετική τσιμεντοποίηση της Ακρόπολης ή άλλων ιστορικών μνημείων.

Ο δήμαρχος Μήλου δηλώνει αποφασισμένος να αναλάβει δράση, ζητώντας την αναστολή όλων των αδειών δόμησης μέχρι την έγκριση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Επισημαίνει πως η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη υποβαθμίζει τον χαρακτήρα του νησιού και υπονομεύει το τουριστικό του μέλλον.

Το μέλλον του Σαρακήνικου κρίνεται τώρα

Η υπόθεση της κατασκευής του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις, με πιέσεις να ασκούνται προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση διακοπή των εργασιών. Παράλληλα, οι δήμαρχοι των Κυκλάδων πρόκειται να συναντηθούν ώστε να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα της άναρχης δόμησης στα νησιά.

Η διάσωση του Σαρακήνικου είναι υπόθεση όλων μας. Η μοναδική φυσική κληρονομιά της Ελλάδας δεν πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι: θα επιτρέψουμε αυτήν την καταστροφή ή θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση ενός από τα πιο εντυπωσιακά τοπία του πλανήτη;

Αυτή την εβδομάδα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Νέος Βουτζάς: Οι πυρόπληκτοι διεκδικούν δικαστικά την επιστροφή χρημάτων για το νερό από τον δήμο Ραφήνας Πικερμίου – rpn

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/12/25 Με μια σύντομη, και...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

ΝΕΑ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας από το Κιότο της Ιαπωνίας στο Χονγκ Κονγκ – rpn

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΟΤΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ...

Πάνω από 1.000 κεραυνοί σε μία ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας (video) – rpn

Η Αττική βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, με...

Χρήστος Τσεμπέρης: «Κατήφορος χωρίς πυξίδα»

Η ανάρτηση του Χρήστου Τσεμπέρη στο προσωπικό του προφίλ...

Ελλάδα 2.0: Βουλιάζουμε στις ίδιες δικαιολογίες

Η Ελλάδα ξαναβρέθηκε στο ίδιο έργο. Δρόμοι που γίνονται...

Τι πρέπει να κάνεις αν σε “πιάσουν” κεραυνοί μέσα στο αυτοκίνητο

Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο σκοτώνονται περίπου 24.000 άνθρωποι, από κεραυνούς. Τραυματίζονται περίπου...

Θα επιβιώσει η Eurovision από τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της;

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Eurovision φαίνεται πως είναι σε...

RPN.GR