spot_img
30.3 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Σκανδιναβική έριδα για το πρώτο διαστημοδρόμιο της Ευρώπης

 

 

Με την Ευρώπη να προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ στις διαστημικές επιχειρήσεις, δύο μικρά διαστημικά κέντρα στην παγωμένη Αρκτική ανταγωνίζονται για να πετύχουν την πρώτη εκτόξευση δορυφόρου από ευρωπαϊκό έδαφος.

Μόνο που ο ανταγωνισμός εξελίσσεται σε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Νορβηγία προσπαθεί να εμποδίσει τις εκτοξεύσεις από τη Σουηδία.

Η Ευρώπη διαθέτει σήμερα μόνο ένα διαστημοδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα της Νότιας Αμερικής, 7.000 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

Η δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη έχει στρατηγική σημασία για τις επικοινωνίες και τον στρατό, εν μέσω ανησυχίας για εξάρτηση από τις δορυφορικές υπηρεσίες που προσφέρει η SpaceX του Έλον Μασκ, υπηρεσίες που παίζουν κεντρικό ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν πέρυσι 145 πυραύλους σε τροχιά, ενώ η Ευρώπη μόνο τρεις, κι αυτούς από ξένο έδαφος.

Αν και υπάρχουν κι άλλες προτεινόμενες τοποθεσίες στη Βρετανία και την Πορτογαλία, επικρατέστεροι υποψήφιοι για την Ευρώπη είναι τα διαστημικά κέντρα του Αντόγια στη Νορβηγία και του Εσράντζ (εικόνα) στην Σουηδία, και τα δύο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Το 2023, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε το Εσράντζ ως το πρώτο κέντρο εκτοξεύσεων της Ευρώπης, όμως το Αντόγια πέτυχε φέτος την πρωτιά μιας δοκιμαστικής εκτόξευσης, έστω κι αν ο πύραυλος εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

 

Η Νορβηγία υποστηρίζει ότι οι πύραυλοι που θα εκτοξεύονται από το Εσράντζ θα περνούν πάνω από το έδαφός της και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε υποδομές και στο περιβάλλον σε περίπτωση συντριβής, ανέφεραν οι «Times».

Η Σουηδία από την πλευρά της κάνει λόγο για «ανακρίβειες και υπερβολές» που έχουν στόχο να μπλοκάρουν τις διαστημικές φιλοδοξίες της. Οι διαπραγματεύσεις για μια κοινά αποδεκτή λύση συνεχίζονται.

Στη διευθέτηση της υπόθεσης δεν αποκλείεται να παρέμβει και το NATO, το οποίο πιέζει για ένα «επιθετικό χρονοδιάγραμμα» στην έναρξη των εκτοξεύσεων.

 

Αυτή την εβδομάδα

Οβελιστήριο των Φίλων: Η τραγανή απόλαυση που αξίζει να δοκιμάσετε στο Πικέρμι

Αν αναζητάτε ένα χορταστικό γεύμα με πλούσια γεύση, η...

Καταγγελία για κλοπές από αυτοκίνητα πυροσβεστών την ώρα της μεγάλης φωτιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν φωτογραφίες από τον χώρο στάθμευσης της...

Σύμη: Εντοπίστηκε και ο όγδοος Γερμανός τουρίστας – Ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης...

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

ΝΕΑ

Καταγγελία για κλοπές από αυτοκίνητα πυροσβεστών την ώρα της μεγάλης φωτιάς

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν φωτογραφίες από τον χώρο στάθμευσης της...

Σύμη: Εντοπίστηκε και ο όγδοος Γερμανός τουρίστας – Ασφαλείς όλοι οι επιβαίνοντες

Αίσιο τέλος είχε η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης...

Ναύπλιο: Νεκρός βρέθηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοείτο – Δύο συλλήψεις

Τραγική κατάληξη είχαν οι πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό...

Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Παρασκευή – Πού αναμένονται 40άρια

Σε τροχιά νέας ανόδου μπαίνει η θερμοκρασία αυτή την...

Σήμερα στη Νέα Μάκρη η κηδεία του Κώστα Σταμάτη

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Σταμάτη θα τελεστεί...

RPN.GR