Ανησυχία για την πορεία της υγείας της λευκής τίγρης εξέφρασε ο διευθυντής του Αττικού ζωολογικού πάρκου, Ζαν Ζακ Λε Σουέρ.
Σημειώνεται πως το μικρό άγριο ζώο βρέθηκε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας εγκαταλελειμμένο κάτω από έναν κάδο αποριμμάτων, έξω από το ζωολογικό πάρκο, στα Σπάτα.
Από τότε δέχεται τη φροντίδα των κτηνιάτρων της κλινικής του πάρκου. Ο διευθυντής μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως δυστυχώς το 4 μηνών τιγράκι δεν έχει πολλές ελπίδες να ζήσει, καθώς τα δύο πίσω άκρα του είναι παράλυτα και παράλληλα πάσχει από οστεοπενία, ασθένεια που προκαλεί τον θρυμματισμό των οστών του.
Ο κ. Ζαν Ζακ Λε Σουέρ εκτιμά πως το ζώο έχει υποστεί κακοποίηση και μάλιστα δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο ποτέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πάρκου «οι κτηνιάτροί μας, με την βοήθεια εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών, συνεχίζουν να του κάνουν σειρά εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί σε ακριβέστερο βαθμό η κατάσταση της υγείας του.
»Πρόκειται για ζώο ηλικίας 3 μηνών περίπου, σε πολύ κακή σωματική κατάσταση, και η υγεία του έχει εκτιμηθεί ως κρίσιμη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αιλουροειδές, το οποίο δεν έχει λάβει κατάλληλη φροντίδα και διατροφή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σοβαρά, πιθανόν μη αναστρέψιμα, μυοσκελετικά ή και άλλα προβλήματα υγείας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη «το νεαρό ζώο είναι πολύ εξαντλημένο από τη κακή διατροφή που του έκαναν οι εγκληματίες που το είχαν, δε μπορεί να σταθεί στα πόδια του, αφυδατωμένο κλπ».
Όπως αναφέρει η ίδια, από προχθές τρέφεται με καλή τροφή και παίρνει βιταμίνες και δείχνει καλύτερα, ενώ σχεδιάζεται να γίνει «πλήρης έλεγχος στο ζώο, μαγνητική τομογραφία, πλήρης αιματολογικός και για αβιταμίνωση».
«Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό», αναφέρει η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, σχετικά με το ανάπηρο τιγράκι που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών πέριξ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Ο ιατρικός φάκελος του ζώου θα σταλεί στον οργανισμό «Four Paws» προκειμένου να μελετηθεί από κτηνιάτρους, ενώ σε περίπτωση που θεωρηθεί πως το τιγράκι μπορεί να ζήσει θα συνεχίσει τη ζωή του σε ένα από τα καταφύγια στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα η Ειδική Γραμματεία αναφέρει πως έχει ζητηθεί από τον αρχηγό της Αστυνομίας να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα «απ’ όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία» και αναμένεται να γίνει σχετικό αίτημα και στο Λιμενικό.
Η ενημέρωση από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς: «Η Ειδική Γραμματεία από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε το μικρό λευκό αιλουροειδές ήρθε σε επικοινωνία με το ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. Η Ειδική Γραμματέας κυρία Δημοπούλου Μάρσα ζήτησε εγγράφως από τον επικεφαλής του πάρκου, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ζώου και αναμένουμε από τη διοίκηση να μας τον αποστείλει μόλις ολοκληρωθεί η μαγνητική και έχουμε πορίσματα από δύο κτηνιάτρους.
Είμαστε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και τον οργανισμό FourPaws έτσι ώστε να αποστείλουμε τον ιατρικό φάκελλο του ζώου. Το FourPaws διαθέτει καταφύγια άγριων ζώων όπου θα μπορέσει να φιλοξενηθεί το μωρό στν περίπτωση που οι κτηνίατροι στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποφανθούν για τη δυνατότητα συνέχισης της ζωής του. Δεν θα προβεί κανείς στην ευθανασία του ζώου αβίαστα και χωρίς γνωματεύσεις κτηνιάτρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα απ’ όπου περνούν παράνομα δεκάδες ζώα, όπως ποιμενικοί σκύλοι (τσοπανόσκυλα) από τη Βουλγαρία και κυνηγετικοί σκύλοι από την Ιταλία. Το ίδιο θα ζητηθεί και από τον Αρχηγό του λιμενικού σώματος».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση είπε πως όσοι εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο έχουν νομικό «παράθυρο» και στέλνουν τα ζώα με πλαστά έγγραφα. «Προφανώς το τιγράκι προέρχεται από παράνομη εκτροφή και παράνομο εμπόριο. Υπάρχει θέμα ελέγχου, στις πύλες εισόδου. Πώς βρέθηκε ένα ζώο στο κέντρο της χώρας, ενώ έχει διασχίσει όλη την Ελλάδα και βρέθηκε στην Αθήνα; Είτε μπήκε το ίδιο παράνομα, είτε μπήκαν παράνομα οι γεννήτορές του, πέρασε κάτω από τη μύτη των Αρχών με παράνομο τρόπο» σημείωσε.