Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ με αφορμή την 47η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος», τον Μάιο του 1973. Η εκδήλωση έγινε στο πλωτό μουσείο Αβέρωφ.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι αποστράτων και αντιδικτατορικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε μεταξύ άλλων, ότι «σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, το καθήκον, δηλαδή η ηθική υποχρέωση, πρέπει να συμβαδίζει με την διαταγή, δηλαδή την νομική επιταγή. Ένας δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να έχει διλήμματα ανάμεσα στα δύο αυτά, διότι πολύ απλά θα πρέπει σε σημαντικά τουλάχιστον ζητήματα να συγκλίνουν στον πυρήνα τους. Η σύγκρουση μεταξύ τους, όποτε προκύπτει, είναι σήμα κινδύνου κακής λειτουργίας της Πολιτείας και των θεσμών. Αυτή η παθογένεια ήταν συχνότερο φαινόμενο κατά την επταετία».
«Οι συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική συνείδησή τους. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο κι αν φαντάζουν μακρινές. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σ’ όλους αυτούς, που σε δύσκολους καιρούς δεν δίστασαν να αγωνιστούν για το καλό της πατρίδας και την προάσπιση της δημοκρατίας. Ο αγώνας τους αποτελεί φωτεινό φάρο, τόσο για εμάς, όσο και για τις μελλοντικές γενιές».
Παράλληλα διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «η πίστη στο καθήκον είναι η επιταγή της Πολιτείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι προσηλωμένες στην αποστολή τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα».
Το Κίνημα του Ναυτικού
Πρόκειται για την προσπάθεια ομάδας αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Κίνημα που ετοίμαζαν από το 1969 δεν εκδηλώθηκε, γιατί προδόθηκε στις 22 Μαΐου 1973. Ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί.
Το Ναυτικό, στρατιωτικό σώμα με φιλελεύθερη παράδοση, δεν έλαβε ενεργά μέρος στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Αυτό φάνηκε και από την παραίτηση του αρχηγού του Κωνσταντίνου Εγκολφόπουλου, αμέσως μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών. Η πρώτη αντίδραση του Ναυτικού στη Χούντα εκδηλώθηκε στο αποτυχημένο κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου (13 Δεκεμβρίου 1967), όταν ο Στόλος εξήλθε στο Αιγαίο.