Στο Βόλο το 1° πανευρωπαϊκά «KINHTO ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

198

Από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 το 1° πανευρωπαϊκά «KINHTO ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», βρίσκεται στο Βόλο (Οργανισμός Λιμένος Βόλου, νότια του παραλιακού κτιρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή του Ηρώου) και θα παραμείνει στο σημείο έως την Κυριακή 13/10/2019. Η στάθμευση και δραστηριοποίηση του Κινητού Κέντρου στην πόλη του Βόλου προέκυψε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δήμου Βόλου, με στόχο την ενημέρωση δημοτών όλων των ηλικιών για το ευαίσθητο θέμα της Ανακύκλωσης.

Το «ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» έχει αναπτυχθεί με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των δημοτών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων του «ΚΙΝΗΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελ, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής» Δράσης.

Στο πρόγραμμα πραγματοποιείται εκπαίδευση παιδιών και δημοτών όλων των ηλικιών, η οποία διαρκεί 45 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν τις πλαστικές και μεταλλικές τους συσκευασίες, έτσι ώστε βιωματικά να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί που επισκέπτονται το «ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και με χρήση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος, που πραγματοποιείται στο 2ο επίπεδο του Κέντρου, συνειδητοποιούν τα σημαντικά οφέλη της ανακύκλωσης.

Με το πέρας της θεωρητικής αυτής εκπαίδευσης, οι μαθητές και επισκέπτες κατεβαίνουν στο 1ο επίπεδο όπου πραγματοποιείται το πρακτικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ανακυκλώνοντας στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα του «ΚΙΝΗΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι για επίσκεψη και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 6856110-801 11 67890 (Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-17.00).