spot_img
21.3 C
Rafina
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
spot_img

Στρατιωτική θητεία: Επιβραβεύσεις για τους νέους που θα υπηρετούν μετά το Λύκειο – rpn

 

 

 

Ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία φέρνει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου, με στόχο να καταστήσει την υποχρέωση πιο λειτουργική αλλά και να δώσει κίνητρα στους νέους να εκπληρώνουν άμεσα τη θητεία τους μετά το λύκειο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, άντρες αλλά και εθελόντριες γυναίκες θα κατατάσσονται αποκλειστικά στον Στρατό Ξηράς. Παράλληλα, η βασική εκπαίδευση αυξάνεται από τρεις σε δέκα εβδομάδες, ενώ εξετάζεται η καθολική εφαρμογή θητείας διάρκειας εννέα μηνών.

Επιβραβεύσεις για όσους πάνε νωρίς

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζει ειδικά μέτρα επιβράβευσης για όσους νέους αποφασίσουν να υπηρετήσουν αμέσως μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο. Οι αναβολές για σπουδές θα συνεχίσουν να ισχύουν, ωστόσο θα περιοριστούν:

  • Για μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων ή σπουδαστές επαγγελματικής κατάρτισης, η αναβολή θα δίνεται έως τα 22 έτη αντί για τα 24 που ισχύει σήμερα.
  • Για φοιτητές πανεπιστημίων, το όριο μειώνεται στα 25 έτη από τα 26, με εξαίρεση τις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές.

Το «αγκάθι» των απαλλαγών

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ζήτημα των απαλλαγών στράτευσης, τα γνωστά απολυτήρια Ι5. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 2020 έλαβαν απαλλαγή 8.376 άτομα, ενώ το 2024 ο αριθμός εκτινάχθηκε στους 11.389.

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στη μαζική χορήγηση απαλλαγών. Πλέον, η διαδικασία θα απαιτεί πρώτα γνωμάτευση από γιατρό του ΕΣΥ και στη συνέχεια αξιολόγηση από διακλαδική επιτροπή.

Ανυπότακτοι και εξαγορά θητείας

Στο τραπέζι βρίσκονται και κίνητρα για τους ανυπότακτους ώστε να προχωρήσουν σε εκπλήρωση της θητείας τους. Την ίδια ώρα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις εξαγοράς: η δυνατότητα θα δίνεται μετά τα 40 χρόνια ζωής, αντί για τα 32 που ίσχυε έως τώρα.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πιο δίκαιο, αποτρεπτικό στις «παρακάμψεις» και πιο δελεαστικό για όσους νέους επιλέγουν να ολοκληρώνουν άμεσα τη στρατιωτική τους υποχρέωση.

 

Αυτή την εβδομάδα

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

ΝΕΑ

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου...

RPN.GR