spot_img
12.7 C
Rafina
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026
spot_img

Συναγερμός για μεγάλη εταιρία καλλυντικών: Ανιχνεύτηκε καρκινογόνο βενζόλιο πάνω από το όριο – rpn

 

 

 

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα ανεξάρτητου εργαστηρίου στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία σε προϊόντα μεγάλων εταιρειών καλλυντικών και περιποίησης εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες του καρκινογόνου βενζολίου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα υψηλά επίπεδα βενζολίου (καρκινογόνος χημική ουσία) ανιχνεύθηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από μάρκες όπως η Clinique, Estee Lauder, η Target Up & Up και η Clearasil που ανήκει στην Reckitt Benckiser.
Το ανεξάρτητο εργαστήριο Valisure υπέβαλε  αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξαγάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες της βιομηχανία καλλυντικών όπως ανακοίνωσε το εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι μετοχές της Estee Lauder έπεσαν κατά 2%. Βενζόλιο ανιχνεύθηκε επίσης σε σαπούνια για την ακμή όπως τα Proactiv, PanOxyl, Walgreens αλλά και στην κρέμα για την ακμή του Walmart Equate Beauty.

Όπως επισήμανε το συγκεκριμένο εργαστήριο το βενζόλιο θα μπορούσε να αυξηθεί σε μη αποδεκτά επίπεδα  τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής.

Η εταιρεία Reckitt ανακοίνωσε ότι  τα ευρήματα «αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι όλα τα προϊόντα Clearasil ήταν ασφαλή «όταν χρησιμοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες τους».

Η Estee Lauder ανακοίνωσε ότι η Clinique χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του βενζολίου σε ένα προϊόν, το οποίο «είναι ασφαλές για χρήση όπως προβλέπεται». Κολοσσοί όπως τα Target και Walmart δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αναφορά του εργαστηρίου Valisure που έκανε τις αποκαλύψεις.

Ο καρκινογόνος αυτός παράγοντας έχει ήδη βρεθεί σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των απολυμαντικών χεριών και των ξηρών σαμπουάν, οδηγώντας σε ανακλήσεις προϊόντων που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Procter & Gamble  και Johnson & Johnson.

Αλλά η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα θεραπείας ακμής ήταν κάτι νέο σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις.

«Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν ακαθαρσίες που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure, David Light. Οι δοκιμές του Valisure έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν συγκέντρωση βενζολίου 800 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του FDA.

Πηγή: Reuters

Αυτή την εβδομάδα

Ανοίγει σήμερα ξανά το ιστορικό Hilton: Το νέο Conrad Athens The Ilisian αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας

  Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας επιστρέφει...

Instagram εκτός λειτουργίας: Μαζικά προβλήματα πρόσβασης σε κινητά και υπολογιστές

Σοβαρή τεχνική δυσλειτουργία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/04/2026)...

Ημέρα υιοθεσίας κουταβιών στη Νέα Μάκρη από τον Σύλλογο Ελπίδα

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» διοργανώνει Ημέρα Υιοθεσίας Κουταβιών...

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Καρκινογόνος ουσία σε σκευάσματα αδυνατίσματος – Ποια προϊόντα αποσύρονται

Σοβαρή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός...

ΝΕΑ

Instagram εκτός λειτουργίας: Μαζικά προβλήματα πρόσβασης σε κινητά και υπολογιστές

Σοβαρή τεχνική δυσλειτουργία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/04/2026)...

Ημέρα υιοθεσίας κουταβιών στη Νέα Μάκρη από τον Σύλλογο Ελπίδα

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» διοργανώνει Ημέρα Υιοθεσίας Κουταβιών...

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Καρκινογόνος ουσία σε σκευάσματα αδυνατίσματος – Ποια προϊόντα αποσύρονται

Σοβαρή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός...

Λ.Φλέμινγκ: Η τριτοκοσμική κατάστασή της αποτελεί ένα χρόνιο “καρκίνωμα” της Ραφήνας

Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρει ο π. αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης...

RPN.GR