Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που «έσπασε» τα ισόβια στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και οδήγησε στην αποφυλάκισή του, χθες το μεσημέρι, από τις φυλακές του Δομοκού. Την ίδια ώρα, στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο αντιποίνων, ενώ νομικοί εκφράζουν την ανησυχία τους και για άλλες αποφυλακίσεις τύπου Κορκονέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει εκδώσει διαταγές προς το αστυνομικό προσωπικό, εφιστώντας τους την προσοχή για την αποτροπή ενδεχόμενων καταδρομικών ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων σε Αστυνομικά Τμήματα, περιπολίες και στατικές αστυνομικές δυνάμεις φύλαξης στόχων, ως αντίδραση στην αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού.
Παρόμοιες προφορικές εντολές έχουν λάβει οι αστυνομικοί, που βρίσκονται στις συνοδείες ασφαλείας ακόμη και τη φρούρηση οικιών, δικαστικών λειτουργών, για την αύξηση της παρατηρητικότητας και των μέτρων αυτοπροστασίας
Οι εντολές αυτές αφορούν τον αυστηρό έλεγχο της αλληλογραφίας, χαρακτηρισμένων στόχων, για τον εντοπισμό εκρηκτικών- εμπρηστικών φακέλων, που έχουν σταλεί στο παρελθόν.
Σημειώνεται πως για σήμερα το απόγευμα (8:00 μ.μ) υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Το κάλεσμα προωθείται μέσω των social media και ανήκει στην «Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη».
Το κάλεσμα σε διαμαρτυρία έρχεται μετά την ποινή «χάδι» για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα καθώς και την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη.
Μεταξύ άλλων το κάλεσμα αναφέρει: «Για εμάς, το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί».
Ανησυχούν οι νομικοί – Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας βοήθησε τον Κορκονέα
Ο πρώην ειδικός φρουρός αν και κρίθηκε ένοχος από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαμίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο είναι η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε) εντούτοις δικαστές και ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα και του επέβαλλαν κάθειρξη 13 ετών. Σε πρώτο βαθμό ο πρώην ειδικός φρουρός είχε καταδικαστεί σε ισόβια για το ίδιο ακριβώς αδίκημα.
Όπως ανέφεραν νομικοί με τους οποίους συνομίλησε το lawandorder.gr, αν στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου η οποία είχε συγκλονίσει τη κοινή γνώμη και είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα μετά και τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει το 2008 στην Αθήνα, η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν η επιβολή κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα, τότε εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, τί μπορεί να συμβεί σε αντίστοιχες υποθέσεις ανθρωποκτονιών που απασχολούν καθημερινά τα δικαστήρια.
Σύμφωνα με το lawandorder.gr, δύο είναι τα μελανά σημεία στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ανησυχούν τους νομικούς.
Το πρώτο είναι το βίου το οποίο εισήχθη με τις νέες διατάξεις στην ποινική νομοθεσία και το οποίο προβλέπεται να χορηγείται ακόμη και σε κατηγορούμενους για ελαφρά πλημμελήματα. Το δεύτερο είναι η μείωση του ορίου της ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας στα 15 έτη.
Την κατάσταση άλλωστε που διαμορφώνουν οι νέες διατάξεις αποτύπωσε χθες σε γραπτή του δήλωση προς τα ΜΜΕ ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όπως και άλλοι νομικοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους.
Στη δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν την σχεδόν υποχρεωτική για τους δικαστές αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου αλλά και κάθειρξη έως και 15 έτη για τις ανθρωποκτονίες, θα οδηγήσουν σε έκδοση αποφάσεων που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας.
Αρχίζουν άμεσα οι εργασίες της επιτροπής για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινά άμεσα τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να διορθώσει τα προβληματικά σημεία του νέου Ποινικού Κώδικα.
Μέχρι τότε και ενδεχομένως και για ένα μεγάλο διάστημα μετά τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη νέα νομοθεσία η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα εφαρμόζονται από τα δικαστήρια και τα δικαστικά συμβούλια οι διατάξεις του νέου Κώδικα, ακόμη και για πολυισοβίτες που θα αιτηθούν την αποφυλάκισή τους με όρους.