spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Θεσσαλία: Χάθηκαν έως 18.000 ζώα – Στη λάσπη το 5% του ΑΕΠ

 

 

Τεράστιο πλήγμα στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας έχει προκαλέσει το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το μέγεθος της καταστροφής είναι πρωτοφανές και ασύγκριτα υψηλότερα απ’ ότι έχει βιώσει η περιοχή και οι παραγωγοί της.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ανέφερε πως εκτιμάται ότι έχουν χαθεί από 15.000 έως 18.000 ζώα της κτηνοτροφίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιδηρόπουλος στην κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την χώρα πριν από τρία χρόνια, οι αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους ανήλθαν σε 580 εκατ. ευρώ και τελείωσαν σε 2 μήνες. Τώρα πρόσθεσε, τα ποσά που πρέπει να δοθούν για αποζημιώσεις πρέπει να είναι υπερπολλαπλάσια.

«Τώρα πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα για να κινηθούν οι πληγέντες ως άμεσο βοήθημα και να αρχίσουν άμεσα καταγραφές στο μοντέλο του Ιανού για να πάει γρήγορα η επανεκκίνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την κτηνοτροφία ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή και στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, έχουν καταστραφεί μια σειρά από καλλιέργειες από το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη βιομηχανική τομάτα, τα αμπέλια αλλά και φρούτα όπως τα μήλα αλλά και τα αρωματικά φυτά.

Παράγοντες του πρωτογενούς τομέα χαρακτήρισαν το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Daniel ως τη χαριστική βολή για την πρωτογενή παραγωγή στη Θεσσαλία, σε μία περιοχή που κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας σε πολλά προϊόντα.

Μπορεί η φετινή παραγωγή να είχε διάφορα προβλήματα κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και να ήταν μειωμένη, ωστόσο το «πλήγμα» του Daniel φέρεται να είναι ιδιαίτερο σκληρό.

Η Θεσσαλία συνεισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ στον ελληνικό προϋπολογισμό, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ

Πηγή: agrocapital.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR