Τι απαντά η Μαρία Αποστολάκη στον Γεράσιμο Βουδούρη

722

 

Το όλο θέμα ξεκίνησε από την συνέντευξη που μας έδωσε η βιολόγος και δημοτική σύμβουλος Μαρία Αποστολάκη και την οποία δημοσιεύσαμε χτες. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης η κ.Αποστολάκη εξέφρασε την αντίθεσή της στο είδος των τεστ τα οποία το ΝΠΔΔ Φίλιππος Καβουνίδης χρησιμοποίησε προκειμένου να ελεγχθούν οι εργαζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς στους παιδικούς σταθμούς Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου και ιατρός Γεράσιμος Βουδόύρης αντέδρασε άμεσα και απάντησε στην κ.Αποστολάκη με επιστολή του στο rpn.gr με τίτλο ”Η κριτική των εξαφανισμένων δεν μας πτοεί”την οποία και δημοσιεύσαμε άμεσα χτες το βράδυ.

Εκ νέου πριν από λίγο η κ.Αποστολάκη μας απέστειλε την απάντησή της στον κ.Βουδούρη λέγοντας αυτολεξεί τα εξής:

‘Αγαπητέ κε Βουδούρη

Στη χτεσινή μου συνέντευξη  ως βιολόγος , με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας σε εργαστήριο που εκτελεί μοριακές τεχνικές και επιθεωρήτρια διαπίστευσης από την European Federation of Immunogenetics που επιθεωρώ εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη που εκτελούν μοριακές τεχνικές μπορώ πολύ καλά να αξιολογήσω τι είδους αποτελέσματα δίνουν οι τεχνικές αυτές . Επίσης μπορώ να κατανοήσω  στα αγγλικά τις σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ) για το ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν για ασφαλή έλεγχο έναντι του SARS-COVID2: 

«In most situations, a molecular test is used to detect SARS-CoV-2 and confirm COVID-19. Polymerase chain reaction (PCR) is the most commonly used molecular test. Samples are collected from the nose and/or throat with a swab. Molecular tests detect virus in the sample by amplifying viral genetic material to detectable levels. For this reason, a molecular test is used to confirm an active infection, usually within a few days of exposure and around the time that symptoms may begin»

Και μεταφράζοντας : τα μοριακά τεστ χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 και επιβεβαίωση του COVID-19. Η PCR είναι η πιο κοινή μοριακή μέθοδος που χρησιμοποιείται. Οι μοριακές δοκιμές ανιχνεύουν ιό στο δείγμα ενισχύοντας το ιικό γενετικό υλικό σε ανιχνεύσιμα επίπεδα. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται μοριακή δοκιμασία για την επιβεβαίωση μιας ενεργού λοίμωξης, συνήθως εντός λίγων ημερών από την έκθεση και κατά τη διάρκεια της έναρξης των συμπτωμάτων »

Όσον αφορά τα αντισώματα 

Antibody tests can tell us whether someone has had an infection in the past, even if they have not had symptoms. Also known as serological tests and usually done on a blood sample, these tests detect antibodies produced in response to an infection. In most people, antibodies start to develop after days to weeks and can indicate if a person has had recent (IgM type antibodies) or past infection (IgG type). Antibody tests cannot be used to diagnose COVID-19 in the early stages of infection or disease. They also cannot alone confirm immunity or duration of protection from reinfection¨

Και μεταφράζοντας : 

Οι εξετάσεις αντισωμάτων μπορούν να μας πουν εάν κάποιος είχε κάποια λοίμωξη στο παρελθόν, ακόμη και αν δεν είχε συμπτώματα. Επίσης γνωστές ως ορολογικές εξετάσεις που  συνήθως πραγματοποιούνται σε δείγμα αίματος, ανιχνεύουν αντισώματα που παράγονται ως απόκριση σε μια μόλυνση. Στα περισσότερα άτομα, τα αντισώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά από ημέρες έως εβδομάδες και μπορούν να υποδείξουν εάν ένα άτομο είχε πρόσφατα (αντισώματα τύπου IgM) ή προηγούμενη μόλυνση (τύπος IgG). Οι δοκιμές αντισωμάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του COVID-19 στα αρχικά στάδια της λοίμωξης ή της νόσου. Επίσης, δεν μπορούν μόνοι τους να επιβεβαιώσουν την ανοσία  ή τη διάρκεια της προστασίας από την επανεμφάνιση.

 

Aνακεφαλαιώνοντας :  για την ασφάλεια των παιδιών και των ηλικιωμένων που βρίσκονται στις δομές του ΝΠΔΔ Καβουνίδης τόνισα ότι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο αντιγόνων (μοριακό έλεγχο) γιατί είναι ο μόνος τρόπος που εξασφαλίζει ότι κάποιος δεν είναι ασθενής με ενεργή νόσο, συμπτωματική ή ασυμπτωματική άρα δεν κινδυνεύει και να τη διασπείρει (άλλωστε είναι κι οδηγίες του ΕΟΔΥ ) κι όχι  ο έλεγχος αντισωμάτων ο οποίος  μάλιστα ανατέθηκε σε ιδιωτικό διαγνωστικό Κέντρο . Συμφωνώ απόλυτα δε , κε Βουδούρη ότι το όλο θέμα που αφορά την πανδημία COVID19, δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης αλλά χρήζει υπεύθυνης επιστημονικής αντιμετώπισης και με επιστημονικά κριτήρια κι όχι αντιπολιτευτική διάθεση έθεσα τα ερωτήματα”. 

Με τιμή 

Μαρία Αποστολάκη  

=======================================================

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

=======================================================