Συγκομιδή καφέ
Αυτό που ονομάζουμε κόκκους καφέ είναι στην πραγματικότητα σπόροι από φρούτα που μοιάζουν με κεράσι. Τα καφεόδεντρα παράγουν καρπούς που αρχικά έχουν κίτρινο χρώμα, στη συνέχεια γίνονται πορτοκαλί και τελικά σε έντονο κόκκινο όταν είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή.
Ο καφές συλλέγεται συνήθως με το χέρι που γίνεται με έναν από τους δύο τρόπους. Οι καρποί μπορούν να αφαιρεθούν όλοι από το κλαδί αμέσως ή ένας προς έναν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της επιλεκτικής συλλογής που διασφαλίζει ότι θα μαζευτούν μόνο οι πιο ώριμοι.
Επεξεργασία καφέ
Μετά τη συλλογή τους πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία αμέσως. Οι συλλέκτες καφέ μπορούν να μαζέψουν από 45 έως 90 κιλά καρπούς την ημέρα, ωστόσο μόνο το 20% αυτού του βάρους είναι ο πραγματικός κόκκος καφέ. Οι καρποί μπορούν να υποστούν επεξεργασία με μία από τις δύο μεθόδους.
Ξηρή διαδικασία
Αυτή είναι η πιο εύκολη και φθηνή επιλογή όπου οι συλλεγόμενοι καρποί καφέ απλώνονται για να στεγνώσουν στο φως του ήλιου. Αφήνονται στο φως του ήλιου για διάστημα 7-10 ημερών και περιστρέφονται περιοδικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί η περιεκτικότητα σε υγρασία στο 11%, τα κελύφη θα γίνουν καφέ και οι κόκκοι θα ακούγονται μέσα στον καρπό.
Υγρή διαδικασία
Η υγρή διαδικασία διαφέρει από την ξηρή μέθοδο στον τρόπο που ο πολτός του καρπού του καφέ αφαιρείται από τους κόκκους εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή του. Χρησιμοποιείται μια μηχανή πολτοποίησης για το πλύσιμο του εξωτερικού δέρματος και του πολτού. Οι κόκκοι στη συνέχεια μεταφέρονται σε δεξαμενές ζύμωσης όπου μπορούν να παραμείνουν οπουδήποτε έως και δύο ημέρες. Τα φυσικά ένζυμα χαλαρώνουν το κολλώδες παρέγχυμα από τους κόκκους, τα οποία στη συνέχεια ξηραίνονται είτε από το ηλιακό φως είτε με μηχανικά στεγνωτήρια.
Στη συνέχεια, οι αποξηραμένοι κόκκοι καφέ περνούν από μια άλλη διαδικασία που ονομάζεται ξεφλούδισμα η οποία αφαιρεί όλα τα στρώματα. Στη συνέχεια, οι κόκκοι καφέ μεταφέρονται σε έναν μεταφορικό ιμάντα και ταξινομούνται ως προς το μέγεθος και την πυκνότητα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε μηχανικά. Οι χώρες συγκομιδής καφέ αποστέλλουν τον καφέ μη καβουρδισμένο.
Καβούρδισμα καφέ
Η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ μεταμορφώνει τις χημικές και φυσικές ιδιότητες των πράσινων κόκκων καφέ και είναι εκεί όπου αναδύεται η γεύση του καφέ.
Οι πράσινοι κόκκοι καφέ θερμαίνονται χρησιμοποιώντας μεγάλα περιστρεφόμενα βαρέλια με θερμοκρασίες περίπου 288°C. Η περιστροφική κίνηση βαρελιών αποτρέπει το κάψιμο των κόκκων. Οι πράσινοι κόκκοι καφέ γίνονται κίτρινοι στην αρχή και έχει αναφερθεί ότι έχουν άρωμα παρόμοιο με το ποπ κορν. Οι κόκκοι «σκάνε» και διπλασιάζονται σε μέγεθος μετά από περίπου 8 λεπτά, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν φτάσει σε θερμοκρασία 204°C, στη συνέχεια αρχίζουν να γίνονται καφέ λόγω της αναδυόμενης ουσίας καφέ (εσωτερικά έλαια). Πυρόλυση είναι το όνομα για τη χημική αντίδραση που παράγει τη γεύση και το άρωμα του καφέ ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της θερμότητας και της ουσίας του καφέ. Οπουδήποτε μεταξύ 3 και 5 λεπτών αργότερα εμφανίζεται ένα δεύτερο «ποπ» ενδεικτικό του πλήρους καβουρδίσματος του καφέ.
Το καβούρδισμα του καφέ είναι μια μορφή τέχνης από μόνη της, οι ψήστες καφέ χρησιμοποιούν τις αισθήσεις της όσφρησης, της όρασης και του ήχου τους για να εξακριβώσουν πότε οι κόκκοι καφέ ψήνονται τέλεια. Ο χρόνος είναι θεμελιώδης στη διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ, καθώς αυτό επηρεάζει τη γεύση και το χρώμα του καβουρδίσματος που προκύπτει. Οι πιο σκούροι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ θα έχουν καβουρδιστεί για περισσότερο από τους πιο ανοιχτόχρωμους καβουρδισμένους κόκκους.
Μόλις καβουρδιστεί, ο καφές συσκευάζεται σε προστατευτική ατμόσφαιρα και εξάγεται παγκοσμίως.
Στο καφεκοπτείο των καταστημάτων Coffee Island, θα βρείτε εκλεκτή ποικιλία φρέσκου καφέ, μοναδικής ποιότητας, με χαρμάνι που θα σας ταξιδεύει σε κάθε γουλιά.