spot_img
20.4 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Τι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για το επίδομα παιδιού Α21 – «Ανοίγει» ο κύκλος των δικαιούχων – rpn

 

 

Με γεμάτο «καλάθι» θα πάει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, και πολλές εκπλήξεις:

Μία από αυτές ενδεχομένως να είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνων Α21, καθώς η σχετική πρόταση έχει πέσει στο «τραπέζι» και εξετάζεται από τα αρμόδια στελέχη. Άλλωστε, γενικότερα το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθεί στην Θεσσαλονίκη θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των οικογενειών, με «φόντο» και το δημογραφικό ζήτημα που ρίχνει βαριά την «σκιά» του και στην χώρα μας.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίδομα θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και την διεύρυνση των δικαιούχων. Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση» των οικογενειών με 2 ή 3 παιδιά με αλλαγή των κριτηρίων.

«Ανοίγει» ο κύκλος των δικαιούχων του επιδόματος Α21
Πρέπει να σημειωθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων Α21 είχαν θεσπιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του πληθωρισμού.

Σήμερα, για να λάβει κανείς το μέγιστο ποσό επιδόματος (70 ευρώ για 1 παιδί, 140 ευρώ για 2 παιδιά και 280 ευρώ για 3 παιδιά) πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα:
– Έως 10.500 ευρώ για 1 παιδί
– Έως 12.000 ευρώ για 2 παιδιά
– Έως 13.500 ευρώ για τρία παιδιά
– Εως 15.000 ευρώ για 4 παιδιά

Μοιραία τα εν λόγω εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία και μένουν σταθερά εδώ και χρόνια μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τι αλλάζει με τα χορηγούμενα ποσά
Από το «μικροσκόπιο» όμως θα περάσουν και τα χορηγούμενα ποσά με στόχο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για πιθανή αύξησή τους.

Σήμερα, για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, το επίδομα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, 42 ευρώ ή 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα (για τα δυο παιδιά στα 140, 84 ή 56 ευρώ).

Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί η ενίσχυση είναι 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ (δηλαδή για τα τρία παιδιά λαμβάνει κάποιος 280, 168 ή 112 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με την εισοδηματική του κλίμακα).

Το επίδομα τέκνων Α21 παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, φέτος αρκετοί γονείς έχασαν το δικαίωμά τους στην λήψη του επιδόματος, καθώς εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα και έτσι προέκυψε ένα ποσό το οποίο έμεινε αδιάθετο και μπορεί να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.

Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% η οποία θα μπορούσε να διατεθεί για την αναπροσαρμογή είτε των ποσών επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην χάσουν το επίδομα εκείνοι οι οποίοι εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται πως, για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

 

Αυτή την εβδομάδα

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

ΝΕΑ

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ένωσε τις γενιές μέσα από μια ξεχωριστή δράση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο Δήμος...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου συνεδριάζει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου για 7 θέματα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΡΙΘ. 30 Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας Πικερμίου συνεδριάζει στις 6 Οκτωβρίου για 16 θέματα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘ. 45 Η Πρόεδρος...

RPN.GR