spot_img
10.6 C
Rafina
Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας μας ξεναγεί στην πλούσια ιματιοθήκη του

 

 

 

Στην παράκτια γη της Ανατολικής Αττικής, στη φιλόξενη γη της Ραφήνας, εκτός από τους Τριγλιανούς πρόσφυγες του 1922, Καππαδόκες από την Ανατολή, οι γνωστοί Καραμανλήδες, χριστιανοί ορθόδοξοι με ελληνική συνείδηση, βρήκαν καταφύγιο μετά την οδυνηρή Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923. Προερχόμενοι από χωριά της περιοχής Νίγδης και Ικονίου, τουρκόφωνοι οι περισσότεροι, αλλά και όσοι διατήρησαν την ελληνική γλώσσα στα απομονωμένα χωριά, βρήκαν καταφύγιο μετά το 1926 στη Ραφήνα.

Μπορεί οι Έλληνες της Καππαδοκίας να μην έζησαν την αιματηρή βία και τον αφανισμό των Ελλήνων των παραλίων της Μικρασίας, αλλά έζησαν το σπαραγμό του οργανωμένου ξεριζωμού της Ανταλλαγής που καθόρισε την αμετάκλητη μοίρα του Ελληνισμού.

Η Ιματιοθήκη του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας αριθμεί 12 γυναικείες φορεσιές Νίγδης Καππαδοκίας. Στη συνέχεια θα περιγράψουμε αυτή τη φορεσιά που φορέθηκε με μικρές παραλλαγές σε 22 περίπου χωριά και κωμοπόλεις που κατά το μεγαλύτερο μέρος είχαν ελληνικό πληθυσμό και προσήλωση στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις.

Κυρίως γιορτινή, η φορεσιά αναδεικνύει την αρχαία ελληνική απλότητα και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια. Αποτελείται από τη τσόχα ή τζιπέ, μακρύ φόρεμα από τσόχα ή βελούδο κεντημένο με χρυσό ή ασημένιο ή χρωματιστό γαϊτάνι. Χαρακτηριστικές οι έντονες χρωματιστές αντιθέσεις της τσόχας και του τερζήδικου κεντήματος.( Γκρί τσόχα με μπλέ γερανί κέντημα, καφέ ανοιχτό με μενεξεδί, λαδοπράσινο με πορτοκαλί, κυπαρισσί με μελιτζανί). Στη συνέχεια, την τραχηλιά και την προστέλλα, τη ποδιά, από την ίδια τσόχα και τα ίδια γαϊτάνια με τον τζιπέ. Το μεταξωτό ή υφαντό ζωνάρι για τις παντρεμένες, τη ζώνη με τόκες συντεφένιες ή ασημένιες για τις ανύπαντρες. Το γιαζμά, μεγάλο μαντήλι σταμπωτό με μπιμπίλες λουλουδένιες και πούλιες ολόγυρα. Σε μερικές περιοχές φορέθηκε ο καϊμές, ένα φεσάκι τυλιγμένο με σταμπωτό μαντήλι που πάνω ράβονταν φολιδωτά χρυσά φλουριά. Ο γιαζμάς δένονταν από πάνω. Τα μαλλιά χτενίζονταν με χωρίστρα στη μέση και πλέκονταν σε πολλές λεπτές πλεξούδες, τα φυτίλια, που στολίζονταν στις άκρες με φλουράκια και χάντρες. Το γουνί, κοντό πανωφόρι τσόχινο με εσωτερική γούνινη επένδυση για το χειμώνα. Στα πόδια φορούσαν τα γεμενιά για το σπίτι και τη γειτονιά, ενώ για την εκκλησία φορούσαν δερμάτινα παπούτσια τις κουντούρες.Η φορεσιά συμπληρώνονταν με βαρύτιμα κοσμήματα φερμένα από την Κωνσταντινούπολη και τη Σαφράμπολη του Πόντου, φλουριά, πεντόλιρα, σκουλαρίκια με φλουράκια, βραχιόλια συρματερά και περιδέραια με κοράλια.
Η Έφορος
Χαρούλα Καράογλου
Οι Συνέφοροι
Αναστασία Κάλφογλου
Αναστασία Παρασκευά
Μαίρη Μιχαλοπούλου
Ελευθερία Κική

Πηγές: Αρχείο Ιματιοθήκης ΛΕΡ
Λ. Ευπραξιάδης “Το Προκόπι η πατρίδα μου”Θεσσαλονίκη 1974

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Καθαρά Δευτέρα στην ”Καλή καρδιά του Νικόλα”

Και αυτή την Καθαρά Δευτέρα, η παράδοση έχει διεύθυνση...

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης/ Πρώτη συνάντηση 26/2

Έναρξη «Σχολής Γονέων» από το Δήμο Παλλήνης – Πρώτη...

Artion Live: Chicago Blues Night με τον Michael Dotson

Το Artion στο Μάτι υποδέχεται έναν αυθεντικό εκπρόσωπο του...

Λιμάνι Ραφήνας: Και σαρακοστιανά την Καθαρά Δευτέρα στο ψητοπωλείο ”Εφη”!

Μεγάλη ποικιλία από Σαρακοστιανούς μεζέδες την Καθαρά Δευτέρα στο...

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις 24/2

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πικερμίου συνεδριάζει για 4 θέματα στις...

Ραφήνα: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ. έτους 2026

Ειδική συνερίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό οικ....

Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Διακήρυξη 3121/2026 – Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου...

RPN.GR