Το Σαββατοκύριακο κρίνεται η γενική καραντίνα

976

Ωρα ευθύνης για όλους να “Μείνουμε Σπίτι”. Ο γιγαντιαίος αγώνας για προετοιμασία του ΕΣΥ εν όψει έξαρσης του ιού. Οι κλίνες των ΜΕΘ, τα αντιδραστήρια και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό

Την τελευταία “σφαίρα” στο όπλο κρατάει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ανακόψει τη μαζική διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας που πρέπει πάση θυσία να παραμείνει όρθιο τους επόμενους δύο μήνες : Να θέσει τη χώρα σε γενική, υγειονομική καραντίνα, με ελεγχόμενη κυκλοφορία και αυστηρούς ελέγχους στην εφαρμογής.

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τρίτο κατά σειρά διάγγελμά του μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, υπήρξε απολύτως σαφείς : Η ευθύνη ανήκει πλέον στους πολίτες. Αν πειθαρχήσουν με τη μαζικότητα και τη σοβαρότητα που απαιτεί η κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε, τότε “δεν θα πατηθεί η σκανδάλη”. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζωή όλων θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη και μάλιστα συντομότατα.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κορυφώνεται η  συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο των κυβερνητικών παραγόντων και συγκεκριμένα από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς αλλά και από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας να πειστούν οι πολίτες ότι αν δεν καθήσουν τώρα στο σπίτι τους, σε λίγο θα είναι πολύ αργά. Αυτό,  σύμφωνα με πληροφορίες, είναι απόρροια της ανησυχίας που υπάρχει μήπως το επερχόμενο Σαββατοκύριακο, με σύμμαχο και τον καλό καιρό, παρατηρηθούν φαινόμενα μαζικών εξορμήσεων προς βουνό και θάλασσα αλλά και μετακινήσεις είτε προς την ενδοχώρα, είτε, ακόμα χειρότερα, προς τα νησιά.

  • Η χθεσινή επισήμανση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν απολύτως αποκαλυπτική και αρκούντως καυστική : Δεν είναι δυνατόν εν μέσω επιδημίας, τα πλοία μας να εμφανίζουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας 

Εξίσου αυστηρό και εύγλωττο ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού : «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές και περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, πρoέτρεψε τους πολίτες ο Κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα με την κορύφωση της κυβερνητικής καμπάνιας για τον δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων εκ μέρους των πολιτών, βρίσκεται σε εξέλιξη μία γιγαντιαία προσπάθεια για την προετοιμασία και θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου να ανταπεξέλουν στην αναμενόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και συνακόλουθα και των βαρέως πασχόντων.

Η προετοιμασία γίνεται σε τέσσερα επίπεδα :

  • Κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Υγείας, πανελλαδικά οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι 605 εκ των οποίων ήταν σε λειτουργία έως πρόσφατα 557. Οι υπόλοιπες ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Στις λειτουργούσες κλίνες του ΕΣΥ έχουν προστεθεί και τουλάχιστον 110 κλίνες εντατικής του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών φέρεται να έχει ζητήσει τη διάθεση συνολικά 180 ιδιωτικών κλινών εντατικής. Σημειώνεται ότι συνολικά οι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν 350 κλίνες εντατικής.
  • Ενίσχυση των μονάδων Εντατικής Θεραπείας με νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς αλλά και  παροχή κινητού εξοπλισμού, όπως αναπνευστήρες και μόνιτορ προκειμένου να μετατραπούν άλλες μονάδες σε ΜΕΘ.
  • Ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασία πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού. Το στοίχημα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμο αν σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος των γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κοροναϊό. Το πρόβλημα, εκτιμάται ότι θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επικαιροποιεί καθημερινά τα στοιχεία, τονίζει ότι νοσούν 48 υγειονομικοί υπάλληλοι, ενώ 300 έχουν τεθεί σε καραντίνα.
  • Επείγουσα επίλυση των προβλημάτων στην επαρκή τροφοδοσία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με αντιδραστήρια που απαιτούνται στην ανίχνευση του νέου κοροναϊού –κυρίως για τα προκαταρκτικά στάδια του ελέγχου– που καταγράφονται στα εργαστήρια της χώρας. Η παραγωγή της πρώτης ύλης γίνεται στην Κίνα, η οποία την αποστέλλει σε εργοστάσια προμηθευτών στη Γερμανία. Τα εργαστήρια της χώρας μας αγοράζουν τα αντιδραστήρια από τους προμηθευτές, ωστόσο οι ποσότητες που διατίθενται είναι πολύ μικρές λόγω μεγάλης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με προμηθευτές σε μία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης.