Με μεγάλη χαρά πληροφορούμαστε ότι ένα “δικό μας” παιδί, γέννημα-θρέμμα Ραφηνιώτης, που έτσι και αλλιώς χρόνια τώρα βαδίζει επαγγελματικά και όχι μόνο με χνάρια στιβαρά και απόλυτα πετυχημένα, κερδίζει ακόμη μια διάκριση και θεμελιώνει βάσεις για να ανέβει ακόμη ψηλότερα.
Ο λόγος για τον Βασίλη Μπογιατζή, και την πιο πρόσφατη συγγραφική του απόπειρα και συγκεκριμένα το βιβλίο “Μακρονήσι. Το βιβλίο που ήθελα ν’ αφήσω” που αποτελεί την μαρτυρία του πατέρα του, Απόστολου Μπογιατζή, για το κολαστήριο της Μακρονήσου, καθώς και για την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, γραμμένη κατά τη δεκαετία του 1980, η οποία και είναι υποψήφια για βράβευση στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.
Ο Απόστολος Μπογιατζής υπήρξε ταπεινός πρωταγωνιστής και αυτόπτης μάρτυρας κομβικών ιστορικών γεγονότων. Με τη ντομπροσύνη, τη γενναιότητα και την ευστροφία του αποτέλεσε και αποτελεί υπόδειγμα για το ότι η διαρκής κατάφαση στη χαρά της ζωής συνιστά τη μόνη αληθινά επαναστατική πράξη και αξιοβίωτη στάση.
Η μαρτυρία του Απόστολου Μπογιατζή για το κολαστήριο της Μακρονήσου, καθώς και για την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης, γραμμένη κατά τη δεκαετία του 1980, συνιστά πανανθρώπινης σημασίας κληροδότημα. Η γραφή του, λιτή, υπαρξιακή, προφορική, οξυδερκής, συγκλονίζει. Μέλημά του, η διαφύλαξη της μνήμης, η καταγραφή και ανάδειξη όχι τόσο του προσωπικού του μαρτυρίου, αλλά των βασανιστηρίων των συντρόφων και συγκρατούμενών του. Οι εμβόλιμες μικροκοινωνιολογικές και ψυχολογικές παρατηρήσεις του για το σύμπαν του στρατοπέδου και τη μετακατοχική Ελλάδα εκπλήσσουν. Ακριβώς διότι προέρχονται από έναν γνήσια λαϊκό άνθρωπο, αλλά είναι εφάμιλλες των αντίστοιχων κειμένων κορυφαίων διανοουμένων που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, όπως ο Primo Levi ή ο Jean Amery, καθώς και της παράδοσης των testimonio στη Λατινική Αμερική.
Ο Βασίλης Μπογιατζής, μετέγραψε, υπομνημάτισε και επιμελήθηκε υποδειγματικά τη χειρόγραφη μαρτυρία. Το έπραξε με αγάπη και σεβασμό στη μνήμη του πατέρα του, αλλά και με σπάνια επιστημονική αρτιότητα.
Στα επιλεγόμενα του βιβλίου ο Βασίλης Μπογιατζής ανέπλασε το σύνολο της συγκλονιστικής ζωής του Απόστολου και, επιπλέον, χρησιμοποιώντας την πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία, ανασυγκρότησε το ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτή βιώθηκε. Επιπρόσθετα, συνέβαλλε στην επιστημονική έρευνα, τοποθετώντας τη Μακρόνησο στο ευρύτερο αναλυτικό πεδίο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, βασανισμού ή εξόντωσης που σφράγισαν τον 20ό αιώνα.
Το βιβλίο λοιπόν αυτό είναι στην κατηγορία “Υποψήφιοι για το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Bιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας“.
Πληροφορίες για την υποψηφιότητα:
https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3857
Εμείς ως ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου, πέρα από την μεγάλη χαρά μας που βάλαμε ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη ανοδική πορεία του βιβλίου, φιλοξενώντας την παρουσίασή του στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου στις 19/10/2019, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον Απόστολο Μπογιατζή και την πόλη που έζησε και λάτρεψε, ευχόμαστε κάθε επιτυχία την πορεία του συγκεκριμένου βιβλίου, και γιατί όχι και την κατάκτηση του Βραβείου στην κατηγορία στην οποία είναι υποψήφιο.
Ποιος είναι ο Βασίλης Μπογιατζής
Ο Βασίλης Μπογιατζής είναι ιστορικός, διδάκτωρ ΕΜΠ/ΕΚΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από γονείς Τριγλιανούς Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Μετά από μακρά θητεία στην ιδιωτική και δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από το 2017 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και από το 2011 με την ιδιότητα του μέλους ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην ενότητα «Ιστορία των Επιστημών της Φύσης και του Ανθρώπου στην Ευρώπη». Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα βιβλία του: Μετέωρος μοντερνισμός: τεχνολογία, ιδεολογία της επιστήμης και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, 1922-1940 (Ευρασία, Αθήνα 2012), Το πολύχρωμο μωσαϊκό της γερμανικής ιστορίας (Επέκεινα, Τρίκαλα 2016 – μαζί με τους Γιώργο Κόκκινο και Μάρκο Καρασαρίνη), Παναγιώτης Κονδύλης, ένας στοχαστής ενάντια στις βεβαιότητες (Ευρασία, Αθήνα 2017 – μαζί με τους Γιώργο Ευαγγελόπουλο και Μιχάλη Παπανικολάου), Αναζητώντας «ιερό καταφύγιο»: ο Αλέξανδρος Δελμούζος και η σύγχρονή του ελληνική διανόηση (Ταξιδευτής 2017, με τον Γιώργο Κόκκινο).
- Εκτενές βιογραφικό:
https://220.academia.edu/VassiliosBogiatzisΒασίληςΜπογιατζής/CurriculumVitae
- Λίγα λόγια για το βιβλίο:
https://www.politeianet.gr/books/9789608203532-mpogiatzis-apostolos-plithora-makronisi-296804
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ