spot_img
18.3 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Τουρκική παρενόχληση των αεροσκαφών Δένδια, Γάλλου και Ολλανδού υπουργού Άμυνας στην πορεία προς την Κύπρο

 

 

Ένα σοβαρό περιστατικό που προκαλεί προβληματισμό για την ασφάλεια των αερομεταφορών και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν αεροσκάφη που μετέφεραν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας φέρονται να παρενοχλήθηκαν κατά την προσέγγισή τους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα κυβερνητικά αεροσκάφη κατευθύνονταν προς τη Λευκωσία για να συμμετάσχουν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχθηκαν κλήσεις από τον παράνομο πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, ο οποίος επιχείρησε να τους δώσει οδηγίες και να αναλάβει τον συντονισμό της πτήσης τους.

Πρόκειται για μια πρακτική που έχει καταγραφεί και στο παρελθόν, ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της παρουσίας κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στα αεροσκάφη. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τέτοιες ενέργειες θεωρούνται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων περί δήθεν κρατικής υπόστασης του ψευδοκράτους, ενώ παράλληλα εγείρουν ζητήματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας και της εναέριας κυκλοφορίας.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από αεροπορική βάση στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια της προσέγγισης των αεροσκαφών. Αν και δεν καταγράφηκε επικίνδυνη προσέγγιση ούτε παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η παρουσία των μαχητικών στην περιοχή την ώρα της άφιξης των υπουργών Άμυνας Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας αξιολογείται ως ιδιαίτερα συμβολική κίνηση.

Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προσπάθειας να προβάλει στρατιωτική παρουσία και να υπογραμμίσει τις θέσεις της στο Κυπριακό, σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, όπου αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η παρενόχληση αεροσκαφών που μεταφέρουν υπουργούς Άμυνας κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί εξέλιξη με ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό βάρος, καθώς ξεπερνά το πλαίσιο μιας διμερούς ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και αγγίζει ευρύτερα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την τουρκική πλευρά, ενώ αναμένονται τοποθετήσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στη σύνοδο της Λευκωσίας.

 

Αυτή την εβδομάδα

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

ΝΕΑ

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

RPN.GR