spot_img
13.5 C
Rafina
Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Τραμπ: Θα κάνουμε κάτι για τη Γροιλανδία ειδάλλως θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα

 

 

 

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή (10/1) ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για τη Γροιλανδία «είτε τους αρέσει είτε όχι», κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική του καθώς πιέζει να αποκτήσει το δανικό έδαφος για τις ΗΠΑ.

«Θα ήθελα να κάνουμε μια συμφωνία, ξέρετε, με τον εύκολο τρόπο. Αλλά αν δεν το κάνουμε με τον εύκολο τρόπο, θα το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το CNBC.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου για να συζητηθεί η προοπτική επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βενεζουέλα.

 

Ο Τραμπ επιδιώκει εδώ και καιρό να καταλάβει τη Γροιλανδία, επικαλούμενος κυρίως τη σημασία του αρκτικού νησιού για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Δανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ – τη στρατιωτική συμμαχία που συνιδρύθηκε από τις ΗΠΑ – έχουν αντιδράσει, επαναλαμβάνοντας ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζει μια σειρά από επιλογές για τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης του αμερικανικού στρατού ή της σύναψης συμφωνίας για την αγορά της από τη Δανία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής εφάπαξ χρηματικών ποσών στους Γροιλανδούς προκειμένου να τους πείσουν να ενταχθούν στις ΗΠΑ, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.

Ερωτηθείς την Παρασκευή για το ύψος αυτών των πληρωμών, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν μιλάω ακόμα για χρήματα για τη Γροιλανδία».

«Μπορεί να μιλήσω γι′ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή θα κάνουμε κάτι για τη Γροιλανδία, είτε τους αρέσει είτε όχι», είπε ο Τραμπ.

«Επειδή αν δεν το κάνουμε, η Ρωσία ή η Κίνα θα καταλάβουν τη Γροιλανδία και δεν θα έχουμε τη Ρωσία ή την Κίνα ως γείτονες», είπε.

Ο Τραμπ είπε ότι ενώ είναι «μεγάλος θαυμαστής» της Δανίας, «το γεγονός ότι είχαν ένα σκάφος που έφτανε εκεί πριν από 500 χρόνια δεν σημαίνει ότι τους ανήκει η γη. [Είμαι] σίγουρος ότι είχαμε και πολλά σκάφη που πήγαν εκεί».

«Έτσι, θα κάνουμε κάτι με τη Γροιλανδία, είτε με τον καλό τρόπο είτε με τον πιο δύσκολο», είπε.

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί ήδη μια βάση στη Γροιλανδία και φέρεται να έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την παρουσία του εκεί, εάν το επιθυμεί.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, είπε ο Τραμπ.

«Όταν το έχουμε στην κατοχή μας, το υπερασπιζόμαστε. Δεν υπερασπίζεσαι τις μισθώσεις με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να το έχεις στην κατοχή σου», είπε.

Αυτή την εβδομάδα

Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Διακήρυξη 3121/2026 – Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου...

Καιρός – Καλλιάνος: «Σπασμένη γραμμή λαίλαπας σχηματίστηκε στα δυτικά» – Πότε θα “χτυπήσει” την Αττική

Σε φάση έντονης και οργανωμένης αστάθειας βρίσκεται η χώρα,...

Κίνηση τώρα: Στο κόκκινο Κηφισός και Αττική Οδός – Έξοδος για γερά νεύρα – Δείτε Live

Αυξημένη και ιδιαίτερα προβληματική είναι η κίνηση στους δρόμους...

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης Βασιλικής

Βαρύς και αδιαπραγμάτευτος ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για...

ΝΕΑ

Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Διακήρυξη 3121/2026 – Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου...

Κίνηση τώρα: Στο κόκκινο Κηφισός και Αττική Οδός – Έξοδος για γερά νεύρα – Δείτε Live

Αυξημένη και ιδιαίτερα προβληματική είναι η κίνηση στους δρόμους...

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης Βασιλικής

Βαρύς και αδιαπραγμάτευτος ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για...

Δημοπρατούμενες θέσεις στον Δήμο Μαραθώνα από την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στην Ανατολική Αττική

Η Κτηματική Υπηρεσία εξέδωσε διακήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Συνάντηση Στέργιου Τσίρκα με Ιωάννη Μελισσανίδη

Με προσωπική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο Δήμαρχος...

Παλλήνη: Συνάντηση εργασίας με τον Σύλλογο Γονέων και τη Διεύθυνση του 3ου Γυμνασίου

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Παλλήνης μεταξύ του Αντιδημάρχου...

RPN.GR