Τσίπρας: «Αντε μην τα πάρω» -Το περιστατικό με τον Τσακαλώτο στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

452

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Μετά τα πηγαδάκια και τα γλυκά, η ατμόσφαιρα βάρυνε και οι εντάσεις δεν έλειψαν. Μάλιστα, πρωταγωνιστές ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αν υπάρχει ατζέντα στη συνεδρίαση.

Γιατί διαφώνησαν Τσίπρας-Τσακαλώτος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα ο απερχόμενος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, θέλησε ως είθισται να ανοίξει τον κατάλογο των ομιλητών με τον τέως υπουργό Οικονομικών, όμως, να παίρνει το λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία των παρεμβάσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την απορία του για την ατζέντα της συνεδρίασης, πως δεν είναι προσδιορισμένη για να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων του. Άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ενοχλημένο και από τις διαρροές των ονομάτων για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να τόνισε «σε όσους δεν άκουσαν ή δεν κατάλαβαν» πως κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση. Σχετικά με τα προτεινόμενα πρόσωπα φέρεται επίσης να διευκρίνισε πως δεν αποτελούν αντικείμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δικές του εισηγήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος που τα ονόματα δόθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές να τοποθετηθούν πάνω στα ζητήματα της ατζέντας που άνοιξε ο ίδιος και αφορούσαν και την επόμενη ημέρα από τις εκλογές, πώς θα κινηθεί το κόμμα αντιπολιτευτικά κλπ.

Οι τοποθετήσεις πολλών στελεχών που ακολούθησαν και τα πολλά και εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έμπαιναν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας φαίνεται να προκάλεσαν και μια νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως η ατζέντα είναι συγκεκριμένη και τέθηκε από τον ίδιο στην εισήγησή του. Η αναστάτωση και ο θόρυβος μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και η παρέμβαση ενός βουλευτή πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ακουστεί, «μίλα πιο δυνατά, δεν ακούμε», φέρεται να του είπε, προκάλεσε τον περαιτέρω εκνευρισμό του κ. Τσίπρα, που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο», συμπληρώνοντας πως υπάρχει ατζέντα και ότι δεν πρέπει να κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν.

Τι κρύβεται πίσω από τον εκνευρισμό
Το περιστατικό φαίνεται να αποκτά ειδικό βάρος, όχι κυρίως για τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν, αλλά για όσα δεν ειπώθηκαν καθώς κάποιοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, ότι «υπόστρωμα» για τον στιγμιαίο εκνευρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η στάση της ομάδας των 53 για κάποιες επιλογές στα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε ρόλους. Άλλοι πάλι, τον αποδίδουν σε παρεμβάσεις των τελευταίων 24ώρων σχετικά με τις κατευθύνσεις και τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Αντέδρασαν οι βουλευτές όταν τους ζητήθηκε το 40% της αποζημίωσης και ένας συνεργάτης!
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επανέφερε το θέμα της διάθεσης στο κόμμα -από τους βουλευτές- μέρους της βουλευτικής τους αποζημίωσης (40% βάση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί), αλλά και ενός επιστημονικού συνεργάτη προκειμένου να στηριχτεί η αντιπολιτευτική ετοιμότητα της Κουμουνδούρου με στελέχη που έχουν την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρία. Παράλληλα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να επανέφερε πρόταση για λειτουργία των βουλευτικών γραφείων μέσα στις Νομαρχιακές Επιτροπές για τον καλύτερο συντονισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να καμφθούν οι διαμαρτυρίες των βουλευτών, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως οι δεσμεύσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όλων των υποψηφίων που μπήκαν στις λίστες είναι συγκεκριμένες και γνωστές, αποτελούν προϋπόθεση για ένταξη στα ψηφοδέλτια και πρέπει να τηρηθούν.

Αυτές οι προτάσεις, πάντως, μάλλον προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των βουλευτών της επαρχίας, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να διαθέσουν τον ένα συνεργάτη τους στο κόμμα.

Η κόντρα Γεροβασίλη – Σκουρλέτη
Η Όλγα Γεροβασίλη (ως γραμματέας της ΚΟ) παρενέβη και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι θα αποφασίσει γι’ αυτά τα θέματα που έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή η παρέμβαση πάντως φαίνεται να πυροδότησε την αντίδραση Σκουρλέτη ο οποίος υπενθύμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρόκειται για δική του άποψη αλλά για απόφαση του κόμματος σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια να επιδιώκει και να θέτει ως στόχο την αποτελεσματική και προγραμματική αντιπολίτευση και από την άλλη, από την ώρα που δεν υπάρχουν υπουργικά καθήκοντα και γραφεία, να αποστερείται το κόμμα από τις απαραίτητες υπηρεσίες στελεχών που απέκτησαν εμπειρία μέσα από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Τελικά εκτόνωσε την κατάσταση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλλον «προώθησε» για αργότερα την απόφαση σημειώνοντας ότι τελικά το κόμμα είναι που θα αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.    
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/tsipras-ante-min-ta-paro-paraskinio-ko-tsakaloto