Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις σε περιζήτητες σχολές και στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία
«Κόκκινο» χτυπάει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που έδωσαν τη «μάχη» των Πανελληνίων και αναμένουν τις βάσεις για να δουν αν εισάγονται τελικά στο Πανεπιστημιακό τμήμα της επιλογής τους.
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων, η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει για την πορεία των βάσεων σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία καθώς και για τα τμήματα τα οποία αναμένεται να… σπάσουν φέτος τα κοντέρ.
Και φέτος ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαίνεται πως οι υποψήφιοι επέλεξαν φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Το γεγονός αυτό πιέζει τις βάσεις ανοδικά σε μια σειρά τμημάτων που εδρεύουν στις μεγάλες πόλεις και επιλέγονται κάθε χρόνο ως πρώτη προτίμηση από εκατοντάδες υποψηφίους.
Η εφημερίδα τα «Νέα» με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού – αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλου, διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, παρουσιάζουν τις εκτιμήσεις των βάσεων για συνολικά 85 τμήματα που εντάσσονται και στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής, φαίνεται ότι θα υπάρξει σφαγή αριστούχων για τα υψηλόβαθμα τμήματα καθώς οι βάσεις δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Αυξομειώσεις στο 1ο Πεδίο
Ειδικότερα, όσοι στοχεύουν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να περιμένουν αυξομειώσεις στην πορεία των βάσεων. Στα τμήματα – φιλέτα, όπως αυτά της Νομικής, οι βάσεις θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα. Οι πύλες στη Νομική Αθήνας αναμένεται να ανοίξουν από υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 18.150 μόρια, με το ταβάνι της βάσης να μην ξεπερνά τα 18.350 μόρια.
Στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, η βάση εισαγωγής θα πλησιάσει το κατώφλι των 18.000 μορίων, ενώ μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν και στα Τμήματα Ψυχολογίας, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος.
Σημαντική άνοδο θα πρέπει να περιμένουν όσοι προσβλέπουν στα Τμήματα Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, όπου οι βάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως η άνοδος μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 μόρια, ειδικά στα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Βουτιά» στο 2ο Πεδίο
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο η εικόνα είναι ξεκάθαρη και δείχνει ότι θα σημειωθεί βουτιά των βάσεων σε όλα σχεδόν τα τμήματα. Ακόμη και οι σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που δεσπόζουν στο 2ο Πεδίο θα καταγράψουν πτώση. Είναι ενδεικτικό ότι στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 16.450 και 16.650 μορίων. Οι βάσεις σε ορισμένα τμήματα που εδρεύουν σε ΑΕΙ της περιφέρειας δεν αποκλείεται να… κατρακυλήσουν ακόμη και κατά 600 μόρια.
Ο πήχης για τις ιατρικές
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπου παραδοσιακά καταγράφονται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βαθμολογίες, φαίνεται πως οι βάσεις στα πρωτοκλασάτα τμήματα θα κινηθούν κοντά στα περσινά επίπεδα, με μια μικρή τάση καθόδου.
Ειδικότερα, στην Ιατρική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί και πάλι η υψηλότερη βάση εισαγωγής απ’ όλα τα τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν από 18.800 έως 19.000 μόρια, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης η βάση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 18.850 μόρια.
Μικρή πτώση των βάσεων θα πρέπει να περιμένουν όσοι έχουν επιλέξει στο Μηχανογραφικό τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής και Κτηνιατρικής.
Οικονομικά και πληροφορική
Αναφορικά με το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής του 2018. Η υψηλότερη βάση σε οικονομικό τμήμα θα διαμορφωθεί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), όπου οι υποψήφιοι θα χρειαστούν 17.100-17.300 μόρια.
Μικρές αυξομειώσεις θα καταγραφούν στα Τμήματα Πληροφορικής που εδρεύουν στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Οι εκτιμήσεις
Ο εκπαιδευτικός – αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος περιγράφει στα «ΝΕΑ» τη γενική τάση που υπάρχει για τις βάσεις εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο.
Συγκεκριμένα:
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά, θα δούμε μικρές αυξομειώσεις σε κάποιες σχολές, εκτός από τα παιδαγωγικά τμήματα όπου η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα 200 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση θα είναι μεγάλη σε όλες σχεδόν τις σχολές λόγω της δυσκολίας των θεμάτων που δόθηκαν στις Εξετάσεις και σε πολλές η πτώση μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τα 800 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι χαλαρή, σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τα όρια πτώσης του 2ου Πεδίου.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουμε την ίδια σχεδόν εικόνα με την περασμένη χρονιά για τα τμήματα που υπήρχαν στο Μηχανογραφικό του 2018, δεν μπορεί όμως να γίνει εκτίμηση για τα ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν και βέβαια για τα νέα που δημιουργήθηκαν, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα τμήματα των άλλων Επιστημονικών Πεδίων.