spot_img
13.3 C
Rafina
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Βασίλης Σπαντούρος: Κέντημα πάνω στα ερείπια της δημόσιας εκπαίδευσης

 

 

 

Στην Ελλάδα του 2025, όπου οι τάξεις συγχωνεύονται, τα σχολεία στενάζουν από ελλείψεις και σε μισή χώρα τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι αυτό που χρειάζεται το δημόσιο σχολείο είναι… κέντημα. Κυριολεκτικά.

Ένα πρόγραμμα 4 εκατομμυρίων ευρώ για υφαντική, κεραμική, πλέξιμο και κεντήματα. Έρχεται να προστεθεί στους λαχανόκηπους των 2 εκατομμυρίων. Σύνολο 6 εκατομμύρια για να «απομακρυνθούν τα παιδιά από τις οθόνες». Μόνο που στην πραγματικότητα τα σχολεία χρειάζονται πρώτα απ’ όλα… σχολεία. Τάξεις που δεν μπάζουν, θέρμανση που δουλεύει, εκπαιδευτικούς που υπάρχουν, παράλληλη στήριξη που δεν λειτουργεί ως λοταρία.

Ενώ η ΟΛΜΕ καταγράφει πάνω από 10.000 κενά στα σχολεία, το υπουργείο επιλέγει να φτιάξει χώρους χειροτεχνίας. Την ίδια στιγμή που σε Σάμο, Κεφαλονιά, Αρκαλοχώρι και Αχαρνές παιδιά εξακολουθούν, χρόνια μετά από σεισμούς, να κάνουν μάθημα σε λυόμενα και κοντέινερ. Στην Ηγουμενίτσα πέφτουν σοβάδες. Στην Κυψέλη διαδηλώνουν γονείς και δάσκαλοι. Στην Ανατολική Αττική 35 από τις 73 σχολικές μονάδες έχουν λυόμενες αίθουσες.

Και κάπου εκεί, μέσα σε όλο αυτό το χάος, το Υπουργείο αποφασίζει πως η λύση είναι να μάθουν τα παιδιά σταυροβελονιά.

Αναρωτιέται κανείς ποιος θα διδάξει όλα αυτά τα «εργαστήρια». Γιατί μαθηματικούς ακόμα τους περιμένουν, δασκάλους επίσης, ενώ στην παράλληλη στήριξη ένας εκπαιδευτικός αντιστοιχεί σε δύο παιδιά που έχουν αναγνωρισμένη ανάγκη. Όσο για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς; Ένας για πέντε σχολεία. Νοσηλευτές; Είδος προς εξαφάνιση. Και όμως, λεφτά για κλωστές και βελόνες βρίσκονται.

Η κυβέρνηση μιλά για «πολιτιστική παιδεία» και «δημιουργική εργασία». Κανείς δεν διαφωνεί ότι η τέχνη είναι πολύτιμη. Αλλά πρώτα ας εξασφαλίσουμε ότι το σχολείο δεν είναι επικίνδυνο. Ότι τα παιδιά δεν παγώνουν τον χειμώνα και δεν λιώνουν στο καλοκαίρι. Ότι έχουν δάσκαλο στην τάξη, βιβλία που δεν έχουν τριάντα χρόνια στην ύλη, και διαδικτυακή σύνδεση που δεν “ψυχορραγεί”, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί.

Αν η χώρα είχε γίνει «Δανία του Νότου», όπως έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου το μακρινό 2009, τότε πράγματι τα εργαστήρια κεντήματος θα ήταν ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Αλλά Ελλάδα παραμείναμε. Στη χώρα που ακόμη και σήμερα, το 2025, τα παιδιά κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερ.

Γι’ αυτό και το κέντημα δεν είναι «αναβάθμιση». Είναι ειρωνεία. Ίσως τελικά, με βάση την κυβερνητική λογική, το πραγματικό upgrade είναι η σταμπωτή πεταλούδα με σταυροβελονιά.

Γιατί καθηγητές δεν βρίσκονται, τάξεις δεν χτίζονται, υποδομές δεν συντηρούνται, αλλά το κέντημα… κέντημα. Μέσα σε μια εβδομάδα, μετά το φιάσκο του ταχυδρομείου και το επικοινωνιακό μπάλωμα, ήρθε να προστεθεί άλλο ένα, πολιτική με κλωστή και βελόνα.

Ελλάδα του 2025. Eδώ δεν υπάρχουν τάξεις, δεν υπάρχουν καθηγητές, δεν υπάρχουν κονδύλια, δεν υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, δεν υπάρχει τίποτα.
Εκτός από το κέντημα.

Κι αυτό τα λέει όλα.

Αυτή την εβδομάδα

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα στην Τήνο (βίντεο) – rpn

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στο λιμάνι της...

Θύελλα Ραφήνας: Πρώτο εντός έδρας παιχνίδι για το 2026 απέναντι στον Εθνικό Πειραιώς – rpn

Το πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς στο πρωτάθλημα θα...

Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων, μετά τις ακυρώσεις των ακτοπλοϊκών

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι ισχυροί...

Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ: Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα Πειραιά και Λαύριο – rpn

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι...

Ραφήνα: Στον «Μπάρμπα Βάγγο» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση – rpn

Στο κατάστημά μας «Μπάρμπα Βάγγος» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση...

ΝΕΑ

Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα στην Τήνο (βίντεο) – rpn

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στο λιμάνι της...

Απαγορευτικό στα λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων, μετά τις ακυρώσεις των ακτοπλοϊκών

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις συνεχίζουν να προκαλούν οι ισχυροί...

Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ: Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα Πειραιά και Λαύριο – rpn

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι...

Ραφήνα: Στον «Μπάρμπα Βάγγο» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση – rpn

Στο κατάστημά μας «Μπάρμπα Βάγγος» το Σαββατοκύριακο μυρίζει… παράδοση...

Ραφήνα: LIVE στην ”ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ” σήμερα Σάββατο 10 Ιανουαρίου – rpn

Στην “Καλή Καρδιά του Νικόλα” βραδιές γεμάτες κέφι, μουσική και...

Τριγλία Ραφήνας – Ατλαντίδα Ανθούσας 1-1 – rpn

Ισόπαλο με σκορ 1-1 ολοκληρώθηκε το παιχνίδι ανάμεσα στην...

H Μπάρμπι έχασε: Καμία συμπερίληψη με το Χόλιγουντ να γυρίζει την πλάτη του στις γυναίκες

Παρά τις υποσχέσεις και τις πολυετείς δεσμεύσεις για συμπερίληψη, το Χόλιγουντ...

RPN.GR